O figură destul de importantă a Germaniei interbelice este Lion Feuchtwanger. Acesta provenea dintr-o familie numeroasă de evrei care bineînțeles, o parte, au ajuns să aibă un sfârșit tragic în lagărele de concentrare naziste, însă cei ce au scăpat au ajuns scriitori sau politicieni. Încă de pe băncile școlii a devenit pasionat de literatură și filozofie așa că în 1907 și-a obținut doctoratul cu lucrarea ”Rabinul din Bacharach”. După ce a deservit armata germană pentru câțiva ani, acesta a fost scutit pe caz de boală dar experiențele avute au pus o mare amprentă în viitoarele sale romane. Primul roman care a reușit să devină celebru a fost ”Jew Suss” publicat în 1925, însă din cauza mișcării stângiste pe care a adus-o în discuție, ani la rândul editurile nu au mai vrut să publice nimic din opera sa. În 1933 regimul nazist a ars într-o piață publică toate cărțile sale însă asta nu l-a oprit să deschidă o editură englezo-germană în New York. Autorul moare din cauza cancerului stomacal pe 21 decembrie 1958.
Romanul istoric ”Înțelepciunea nebunului” a fost publicat în 1952, original în limba germană. În limba română poți găsi pe site-ul nostru următoarele ediții: Editura pentru Literatura Universală, 1966 și 1961 și editura Lider din 2004.
Cu toți avem o fărâmă de admirație pentru Jean Jacque Rousseau, însă marchizul René Louis de Girardin are acum ocazia să petreacă restul vieții împreună cu el pe meleagurile din Ermenonville. Rousseau locuiește acum împreună cu soția sa, Therese, și mama ei într-o casă amenajată după placul lui și al lui Rene. Va începe să îl ajute pe studentul Maximilien Robespierre care o va descrie pe Therese ca fiind o țărăncuță plictisitoare dar senzuală care prin șarmul ei va putea cuceri orice bărbat. Asta se va și întâmpla pentru că femeia va avea o aventură cu servitorul marchizului, Nicolas. Nici fiul lui Rene, Fernand, nu se lasă mai prejos și își folosește toate abilitățile pentru a o cuceri însă totul este întrerupt de moartea lui Rousseau. Acesta este găsit cu rană la tâmplă iar primul suspect va fi Nicolas însă cum medicina este mult mai precisă, va fi dovedit că a fost vina unui atac cerebral. Nicolas încearcă să devină noul Rousseau, să îi copieze scrisul și gesturile dar mama lui Therese îl prinde în fapt. Fernand, afectat de cele întâmplate decide să plece în America și să se alăture luptei pentru independență. După șapte ani se întoarce acasă cu răni din război dar și cu proprietăți dobândite în India de Vest. Devine membru al Adunării Naționale și încearcă să pună în aplicare ideile lui Rousseau dar nimeni nu îl ia în serios, toți susținând că sunt idei învechite care nu vor avea nici un viitor. Familia de nobili francezi devine acum o țintă ușoară a regimului și așa ajunge regimul terorii până în Franța. Marchizul este arestat la domiciliu și obligat să asiste la distrugerea moșiei și a mormântului lui Rousseau iar Fernand trebuie să fie închis pentru că tot apăra învățăturile marelui filosof.