Liviu Rebreanu este unul dintre cei mai apreciați scriitori pe care literatura română avea să îi ofere scenei universale. Scrierile sale sunt realiste și populate de fel și fel de personaje carismatice, care mai de care mai interesante și mai speciale. Este cunoscut pentru romanul Ion, dar cariera sa este cu mult mai extinsă. Reușește să aducă în atenția noastră idei și noi concepte literare, iar maniera în care își evocă poveștile este extraordinară și va fi copiată de mai mulți autori aflați la început de drum.
Pornește într-o incursiune creatoare încă din anii tinereții, iar operele maturității îi vor aduce un succes internațional nesperat. Este considerat întemeietorul romanului modern, iar viziunea sa este adoptată de alți autori aflați la început de cale, fapt ce va contribui la cariera sa extraordinară.
Primele sale romane sunt parcă rupte din frânturile copilăriei sale zbuciumate, trăită într-o zonă rurală, care l-a influențat în crearea personajelor sale. Cumva, se pierde între trecut și viitor și reușește să aducă în atenția publicului fel și fel de evenimente extraordinare, care mai de care mai apreciate de public. La prima vedere este un realist convins, dar, pe alocuri reușește să ne intrige cu povești despre iubire și suferință, iar eroii săi sunt prinși în capcane deosebite, din care le este imposibil să iasă.
Spre deosebire de alte romane ale sale, Rebreanu scrie Gorila ca pe o sursă de eliberare extraordinară, iar personajele sunt inspirație din realitatea proprie. Roman politic, plin de ură față de regimul din țara noastră, este diferit de restul lucrărilor lui Rebreanu.
Adesea, romanele sale sunt adevărate pledoarii pentru dreptate și regăsirea sinelui. Spre deosebire de romanul Ciuleandra, unde personajul central își pierde mințile în încercarea de a rămâne sănătos, aici lucrurile scapă cu totul de sub control. Gorila lui Rebreanu, este, de fapt, un alter egou al său. Mărturia eroului este extraordinară, plină de fel și fel de emoții și metafore, care ne vor purta într-o călătorie interioară fascinantă. Aici nimeni nu este ceea ce pare, nimeni nu își scoate masca și se înfățișează cu adevărata față. Rebreanu știe cum să-și construiască personajele și cum să le ne transpună pe noi în poveste.
Vom parcurge romanul acesta pe nerăsuflate, iar poveste ne va ține cu sufletul la gură vreme îndelungată. Adesea, vom încerca să înțelegem dramele societății în care trăiesc eroii și să le asimilăm poveștile, fricile și dramele. Suntem empatici și luăm parte la fel și fel de răsturnări de situație, pe care nu le-am anticipat și despre care nu credeam să ne șocheze atât. Rebreanu își folosește personajul principal pentru a-și revărsa frustrările pe sistem și pentru a se elibera de tot soiul de gânduri negative, care l-au bântuit multă vreme.
Cartea va fi extrem de discutată la vremea apariției, iar autorul va fi lăudat și criticat deopotrivă pentru curajul său. Ulterior, ea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și distribuită masiv în întreaga Europă. Pe site-ul nostru, poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1990), Univers (1997), Editura pentru Literatură (2001).