Liza Marklund a reușit să ajungă cea mai apreciată scriitoare de thrillere din Suedia încă de la prima carte publicată. Ea s-a născut pe 9 septembrie 1962 iar pe vremea când avea 30 și puțin de ani a publicat "Arsă de vie" o poveste reală inspirată din cariera sa de jurnalistă. Zeci de premii i-au fost acordate, printre care Poloni, Autorul anului sau Storytel și pe bună dreptate, pentru că seriile sale thriller au ajuns best-seller în întreaga lume. Din 2004 devine și ambasador UNICEF datorită interesului sporit pe care l-a arătat de-a lungul vieții cu privire la drepturile omului, ceea ce se poate observa cu ușurință și în scrierile sale. Vorbind despre scrieri, printre titlurile ce au fost traduse în limba română se numără Un loc sub soare, Fundația Paradis sau Explozii în Stockholm.
Romanul "Pe viață" a fost publicat pentru prima dată în anul 2007 în limba suedeză. În limba romana apare în 2013 la editura Trei în varianta broșată și broșată cu supracopertă.
Polițiști Nina Hoffman și Andersson sunt chemați de urgență pe strada Bondegatan pentru că o puternică împușcătură zguduie orașul. Nina realizează că a mai fost acolo și își dă seama că aceea este adresa celui mai faimos polițist din brigada lor, David Lindholm. Era mort deja când au ajuns, avea un glonț în cap și unul în torace iar soția lui, Julia, era în stare de șoc. Plină de sânge și cu vocea tremurândă a reușit totuși să spună că cealaltă femeie l-a luat pe fiul lor, Alexander, și trebuiau găsiți imediat.
În celălalt capăt orașului în tandem, casa jurnalistei Annika Bengtzon este bombardată violent iar ea reușește să scape doar cu hainele de pe ea și cu copiii în brațe. Soțul ei o părăsise recent pentru Sophia Grenborg așa că nu avea de gând să îl deranjeze cu știrile nopții. Annika a început să caute ajutor în toate părțile și ajunsă la ușa Annei Snapphane, este respinsă pentru că era prea ocupată cu noul ei iubit mult mai tânăr decât ea. Nu doar refacerea vieții era misiunea ei, ci să afle și ce afaceri învârtea David pentru că era cazul pe care l-a ales. Justiția a decis că Julia este vinovată de moartea lui dar și de cea a lui Alexander care este de negăsit. Tot din cauza justiției, redactorul șef de la Evening Post, Anders Schyman, trebuie să concedieze 60 de angajați iar Thomas se luptă cu parlamentul pentru a scăpa de pedeapsa cu moartea.
Romanul a fost adaptat în pelicula cinematografică cu același nume în regia lui Ulf Kvensler în 2012.