Cel mai cunoscut și apreciat roman al lui Lloyd Douglas avea să apară în 1942 și se va intitula „Cămașa lui Christos". Mai târziu, autorul dă o nouă lovitură, cu romanul „Obstacole”, care va fi tradus în peste 30 de limbi de circulație mondială. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, dintre care amintim: Știința (1992), Tesu (2010), Venus (1998), Europa (1990), Casa cărții (2011).
Deși ne-a obișnuit cu un stil aparte, alternând între mister și sensibilitate, Douglas reușește să surprindă magistral publicul prin tratarea unor teme precum religia și politica, accentuând linia subțire dintre acestea.
Legenda care dăinuie în jurul existenței lui Hristos, a stârnit numeroase controverse, iar autori de prețios au expus poveste Mântuitorului în diferite feluri.
Lloyd Douglas face abstracție de tot ce s-a scris înainte, îngroapă parcă o bună parte din istoria omenirii, oferind o nouă formă adevărului biblic. Deși a fost acuzat în repetate rânduri că a distorsionat istoria, că a falsificat un adevărat universal valabil, scriitorul avea să ofere lumii una dintre cele mai bune cărți.
În „Cămașa lui Christos” nu se pune prea mult accent pe vechile obiceiuri, pe scrierile sfinte ori pe legende vehiculate din generație în generație. Douglas aduce în prim plan o altă față a lumii, făcând, bineînțeles, referire la tot ce s-a petrecut pe Pământ înaintea noastră.
Cu peste șase milioane de exemplare vândute, autorul ajunge rapid în topul celor mai căutați scriitor ai ultimului deceniu, iar opera sa este cunoscută pretutindeni.
Povestea omului care a câștigat la un banal joc de zaruri cămașa lui Christos, a revoluționat literatura universală. Marcellus este un ofițer roman, care își face veacul pe la porțile Romei, bântuită de mistere străvechi, atacată de dușmani și adulată de toate celelalte popoare.
Când, din întâmplat, câștigă cămașă Mântuitorului, Marcellus are o revelație și înțelege că menirea lui nu este aici. Altfel, eroul pornește în căutarea adevărului, pe urmele străbunilor, spre izvorul creștinismului.
De aici înainte, începe o călătorie fascinantă într-o lume demult apusă, printre ruinele Romei Antice. Personajul central poartă în suflet speranța și în minte curajul, calități cu care dorește a afla izbânda de la capătul drumului.
Veșmântul câștigat îi va aduce multă suferință, multe drumuri nesfârșite, o neliniște permanentă și numeroase primejdii în cale. Toate acestea sunt însă nesemnificativ pe lângă dorința și ambiția lui Marcellus de a afla drumul către Nazarinean și, totodată, calea spre mântuire.
Romanul lui Douglas este presărat cu metafore extraordinare, cu descrieri ample și o intrigantă deosebită. Cititorului îi este înfățișată calea către el însuși, calea către lumea de dinaintea sa, iar întregul itinerariu îl va ține cu sufletul la gură până la ultima pagină.