„Obsesia” nu este unul dintre romanele care l-au făcut celebru pe Lloyd Douglas, ci este o scriere pe care autorul a considerat-o mediocră. Cartea nu urmărește tiparul lucrărilor anterioare, ci este mai degrabă o poveste de dragoste ciudată, redată într-o manieră unică și greu de înțeles la prima vedere.
Douglas este acel gen de scriitor ale cărui manuscrise te vor impresiona prin sensibilitate și dramatism. Deși americanul a cunoscut faima mondială cu scrierile sale cu tentă religioasă și moralizatoare, de aceasta dată schimbă radical stilul. „Cămașa lui Cristos” este cea mai renumită carte semnată de autor, iar succesul acesteia nu va fi egalat de nicio alta operă a sa. Preocupat de istoria lumii, de religie și sacralitate, cu studii în drept și filosofie, Douglas va reuși să lase omenirii o moștenire culturală extraordinară.
„Obsesia” este însă un roman diferit, straniu și intrigant, dar care la o primă răsfoire nu promite prea mult. Din dorința de a menține viu interesul publicului, scriitorul apelează la tot soiul de artificii literare, care îi vor aduce reacția așteptată.
Romanul este publicat pentru întâia oară în anul 1929, ulterior este reeditat și vândut într-un număr record de copii. La numai câteva luni deoarece apariție, este tradus in peste 50 de limbi de circulație internațională și distribuit masiv in toate colțurile lumii. Personajul principal este tânărul Bobby, care, în urma unei fapte involuntare, provoacă decesul unui medic renumit. Acesta este evenimentul declanșator al acțiunii, iar protagonistul își setează un țel: să devină medic.
Timpul trece, iar Bobby își finalizează studiile și obține o diplomă în medicină. Ironia sorții face ca necazurile băiatului să nu se sfârșească aici. Urmărit încă de fantomele trecutului, măcinat de regrete și frustrări, Bobby intră într-o nouă belea. Fără să vrea, realizează că este captiv într-o poveste de dragoste cu văduva celui pe care l-a ucis în trecut.
De aici înainte, acțiunea explodează, Bobby nu găsește o cale de evadare din realitatea zilelor sale, iubirea îl orbește, obsesia este aproape, iar moartea pândește de undeva din umbră.
Douglas nu se pierde în detalii, nici nu mizează pe descrieri plictisitoare sau detalii de umplutură, ci face o evaluare obiectivă a poveștii. Personajele sale sunt destinate eșecului, iar viețile lor se intersectează ciudat, în momente nepotrivite. Finalul romanului este de-a dreptul neașteptat, iar povestea de iubire se consumă cumva înainte de a debuta. Bobby este acum acaparat de demonii trecutului, nici meseria nu îl mai mulțumește. Bărbatul devine treptat o umbră a celui de demult, în pragul nebuniei, fără cale de evadare din fața propriului destin.
Cartea se regăsește în rafturile anticariatului nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Remus Cioflec (1930), Venus (1991).