Scrierea psihologului Lou Marinoff a revoluționat literatura veacului, iar opera de față este una dintre cele mai curajoase și mai ieșite din tipare. Scrierea vorbește, satiric, despre drama generațiilor și despre obsesia de a rezolva orice mic inconvenient cu pastile. Ești trist? Ia prozac! Ești deprimat? Încearcă un prozac! Ai o dezamăgire, te-a părăsit iubita, te înșală soția? Sigur, prozac e soluția!
Dar ce ar fi dacă ai recurge la Platon? Dacă te-ai informa mai mult, dacă ai face abstracție de reclamele mincinoase și ai da mai multă atenție psihologiei, sigur ți-ai rezolva problemele mult mai ușor. Asta susține Lou Marinoff, care întreaga viață a căutat răspunsul unor chestiuni fundamentale. El studiază individul încă din perioada adolescenței, când nu știa încă ce carieră are să aibă. Scrie cu patos această lucrare și apelează la spiritul său ludic pentru a aduce în prim plan chestiuni grave ale societății și ale exploata într-o manieră unică, care va atrage atenția criticilor și a publicului. Psihoterapia și psihologia îl vor interesa întotdeauna, dar nu crede șarlataniile pseudo-psihologilor și regulile de relaxare disponibile oriunde. El crede în studii și cercetări întreprinse de medici adevărați, care au ani de școală și care caută tratamentul diverselor afecțiuni.
Pentru Marinoff, sănătatea mintală este mai importantă decât sănătatea fizică, căci merge pe premisa conform căreia dacă creierul este sănătos, el poate transmite corpului să se vindece. De asemenea, el ne vorbește despre tulburările de comportament, despre frici și angoase, despre anxietăți și despre nevoia de validare, pe care o posedăm cu toții.
Cartea este complexă și are fel și fel de trimiteri către studii reale, recente, care vorbesc despre inteligența emoțională și dezvoltare personală. De fapt, scopul scrierii este acela de a ne determina să conștientizăm că felul în care ne raportăm la certe probleme, ne afectează în viața de zi cu zi. Prin urmare, suntem purtați într-o pledoarie interesantă, plină de culoare, pe alocuri amuzantă, care ne va deschide ochi mai mult decât orice altă carte de psihologie citită până acum. Deși la baza manuscrisului stă tot un psiholog, el se pune în pielea noastră, a celor care vrem să înțelegem cum să ne stăpânim mai bine viața, cum să ne controlăm emoțiile și reușește astfel să ne cucerească. Tradusă în peste 30 de limbi străine, scrierea este privită cu scepticism la început. Ulterior, ea devine obiect de studiu în cercurile universitare și în cabinetele de psihologie.
Marinoff este astăzi o legendă, iar cartea sa se vinde ca bestseller în mai multe state din lume. Este invitat în mai multe ediții TedEx unde vorbește despre ideile care l-au ajutat să compună acest manuscris și face mărturisiri despre felul în care, crede el, creierul uman se raportează la schimbări. Pentru asta, este important să-l alimentăm cu literatură, istorie, limbi străine și alte informații utile. Pe site-ul nostru, cartea este de găsit în mai multe ediții, dintre care vom aminti câteva: Pandora (2019), TREI (2019), TREI (2020).