Lucian Blaga este unul dintre cei mai cunoscuți poeți pe care România avea să îi ofere literaturii universale, iar poeziile sale sunt, de departe, dintre cele mai apreciate. Eseist, profesor universitar și filosof, avea să se remarce prin versurile pline de farmec și candoare, originalitate și realism. Blaga se naște într-o familie de preoți din Cluj și, încă de mic, este atras de poezie și începe să noteze primele versuri. Este îndrumat să urmeze studii teologice, dar această carieră nu-l va atrage și va renunța numaidecât. Pleacă la capitală și este surprins de clasa intelectuală a vremii sale. Leagă mai multe prietenii trainice și reușește să publice primele versuri. Este colaborator de seamă al revistei Timpul și lucrează, în paralel, cu mai multe publicații locale.
Pleacă în mai multe deplasări internaționale și culege surse de inspirație pentru poeziile de mai apoi. Blaga este, alături de Bacovia și Arghezi, unul dintre cei mai apreciați scriitori ai României. Poeziile sale vor fi traduse și reinterpretate în mai multe limbi de circulație mondială, iar țara noastră va fi apreciată îndelung pentru lucrările geniale semnate de poetul nostru. Astăzi, poemele sunt sursă de inspirație pentru generații întregi, iar numele lui Blaga trezește ode de preamărire în rândul publicului larg.
„Trilogia cunoașterii” este una dintre cele mai importante scrieri ale sale. Atotcuprinzătoare, plină de trimiteri către trecut și menită să ne determine să observăm frumusețea din jurul nostru, lucrarea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și apreciată la scară largă.
Trilogia este o lucrare nemaipomenită, plină de imagini vizuale și auditive fără precedent, iar autorul este magistral în descrieri și în sintagme. Muzicalitatea versurilor lui Blaga este imposibil de depășit, iar tristețea versurilor sale ne emoționează și ne întoarce în copilăria îndepărtată. Poetul ne vorbește despre metafizică și despre iluzie, despre taina omului uitat, despre negura timpului și despre neputința lumii interioare. Blaga știe că există o noapte exterioară, dar, în același timp, există o noapte lăuntrică, care ne ghidează și ne transformă de-a lungul vieții. Acum, mai puternic ca în alte dăți, Blaga devine romantic și naiv, iar versurile sale devin emotive și sensibile.
Universul interior este cel care ghidează individul spre împlinire, spre glorie și spre cunoaștere. Taina acestuia ne emoționează, ne transformă și ne poartă într-o călătorie plină de farmec și grație. Adesea, suntem copleșiți de emoție, trăim cu ardoare fiecare vers și ne întoarcem către origini, fără să anticipăm ce se va schimba în viitor ori care ne vor fi cărările. Ode aduse timpului, naturii și vieții, toate cuprinse într-un manuscris plin de culoare și inspirație. Descrierile ne vor surprinde, iar metaforele ne vor transmite adevăratul talent literar al lui Blaga.
Poeziile sale vor fi apreciate și contestate în cercurile intelectualilor vremii, Traducerile vor fi răspândite pretutindeni, iar în marile colegii ale țării vor fi studiate intens. Pe site-ul nostru, poeziile lui Blaga sunt disponibile în multiple ediții, după cum urmează: Humanitas (1993), Fundația Regală pentru Literatură și Artă (1943).