Autor român de renume, avea să dea dovadă de o forță de evocare nemaipomenită, iar personajele sale sunt pline de farmec și candoare. Nostalgia devine motto-ul romanelor sale, iar evenimentele pe care le narează devin din ce în ce mai puternice și mai sensibile în același timp. Cartea de față este una dintre cele mai apreciate din palmaresul autorului și pune mare accent pe latura socială, dar și pe dezvoltarea personajelor principale. Matei Brunul este un personaj interesant, plin de drame personale și care a trecut prin fel și fel de situații. Închis, oprimat și torturat de regimul comunist, ajunge să își pună fel și fel de întrebări existențiale.
Ieșit din pușcărie, Brunul caăută să ducă o viață cât mai simplă, departe de agitația orașului, alături de două personaje care îi vor fi alături întotdeauna, Eliza și tovarășul Bojin. Lucrarea de față ne prezintă povestea dramatică a acestuia și maniera în care caută să se readapteze la viața în libertate. Totodată, scrierea are un puternic mesaj social și face o alegorie interesantă a vieții în România. Suntem purtați în vremea comunismului, avem de-a face cu fel și fel de personaje și suntem puși în fața unor evenimente dramatice, care ne vor marca și se vor impregna deasupra noastră.
Cartea este una dintre cele mai apreciate din literatura noastră, iar numele autorului capătă o greutate nesperată. Cumva, el nu se aștepta la acest succes. Personajele sale sunt inspirate din nenumărate opere pe care a avut ocazia să le descopere de-a lungul vremii. Sensibil, plin de viață, nostalgic, reușește să ne poarte într-o călătorie care ne va fascina și ne va determina să privim dincolo de cortina pe care comunismul a creat-o. Viața din închisoare îi oferă eroului posibilitatea să facă fel și fel de comparații. Deși a ajuns după gratii într-un proces politic, înscenat, va depăși cumplitele chinuri și va reveni printre cei liberi. Treptat, el reușește să se confeseze prietenilor și să mărturisească tot ce a trăit în infernul comunist. Astfel, cartea vine ca o confesiune extraordinară, plină de candoare și suferință, care ne va trezi interesul pentru latura politică și pentru felul în care s-au instrumentat aceste arestări.
Prietenii lui au rolul unor mentori și, am putea spune, aș unor psihologi, care îi sunt alături până la final și care dau dovadă de o empatie extraordinară.
Curajosul erou devine un personaj complex și din punct de vedere psihologic, iar noi asistăm la formarea acestuia și la parcursul său interesant. Teodorovici spune că eroul său este inspirat din realitate și că a citit cu ardoare mărturiile foștilor deținuți politici, că a pus cap la cap fel și fel de informații și a reușit să aducă în fața publicului o care mai bună decât se aștepta. Așadar, surse istorice reale stau la baza acestui roman, care îmbină realitatea cu ficțiunea. Pe site-ul nostru, la un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2011), Polirom (2019).