Despre Lucinda Riley
In anul 1965 s-a nascut Lucinda Riley, autoare irlandeza de fictiune istorica. Si-a petrecut primii ani din viata in satul natal Drumbeg din Irlanda de Nord inainte de a se muta in Anglia. Atat mama ei, cat si matusa ei erau actrite profesioniste, iar unchiul ei a fost designer sef de iluminat la Royal Opera House din Londra, asa ca a crescut intr-o lume creativa. Cu toate acestea, tatal ei era cel care a incurajat-o sa scrie.
La varsta de 14 ani s-a inscris la Academia de Arte Teatrale Italia Conti pentru a studia baletul si teatrul. Isi petrecea timpul liber la Victoria and Albert Museum of Art and Design, British Museum si The London Library, obsedata de istorie si filozofie. Cand ea avea 16 ani, un regizor al BBC a intrat intr-un curs de balet si a ales cateva fete pentru a audia pentru un serial drama BBC in sase parti: „Povestea cautatorilor de comori” de E Nesbitt. Lucinda a primit acest rol, care a fost urmat de altele pe scena si pe ecran.
Riley s-a casatorit cu un actor pe care l-a cunoscut intr-o reclama TV si apoi a fost lovita de ceea ce acum a fost diagnosticat drept virusul Epstein Barr. Acest lucru a facut-o sa se indrepte catre scris, iar primul ei roman intitulat Lovers and Players a fost publicat in anul 1992. In 2016 producatorul Raffaella De Laurentiis a achizitionat drepturile de televiziune pentru seria sa de romane The Seven Sisters. La 25 de ani avea deja trei carti si era insarcinata cu primul ei copil, Harry. Nu dupa mult timp a divortat si s-a mutat inapoi in Irlanda, inchiriind o casuta mica in Clonakilty. Decizia de a uita actoria si de a scrie mai multe carti a fost luata cu usurinta, deoarece nu numai ca a implinit latura creativa, incluzand si dragostea ei pentru istorie.
In 1998 s-a mutat din nou in Anglia si s-a recasatorit. Avand patru copii sub varsta de 9 ani, a luat o pauza de la publicare de cativa ani. In acea perioada, ea a scris trei romane. Cativa ani mai tarziu, doua dintre aceste carti – The Butterfly Room si The Olive Tree – au fost salvate din biroul ei, reeditate si publicate cu un succes considerabil. in 2013 i-a venit ideea de a scrie o serie de sapte carti, bazata alegoric pe miturile si legendele din grupul stellar The Seven Sisters of the Pleiades star cluster (Cele sapte surori ale Pleiadelor).
Fara nicio asteptare, ea a aplicat pentru o diploma universitara in filozofie si a fost uimita cand Penguin Random House a cumparat drepturile mondiale pentru Hothouse Flower. Ulterior a devenit un bestseller nr. 1 pe tot mapamondul, iar alte patru carti au fost publicate cu succes in anii urmatori. In anul 2017 a fost diagnosticata cu cancer la esofag. Ea a continuat sa lucreze, producand cinci romane in cei patru ani de boala, dar nu a reusit sa finalizeze romanul final planificat din seria ei Seven Sisters, care este scris de fiul ei, Harry Whittaker.
Carti: The Story of the Treasure Seekers (1982); Auf Wiedersehen, Pet (1983); Jumping the Queue (1989); Not Quite an Angel (sub numele Lucinda Edmonds, 1995, in romana Un secret teribil); Losing You (sub numele Lucinda Riley, 1997, in romana Fara tine); The Orchid House (2010, Secretul Orhideei); The Girl on the Cliff (2011, Fata de pe stanca); The Light Behind the Window/The Lavender Garden (sub numele Lucinda Riley, 2012, in romana Gradina cu lavanda); The Midnight Rose (2013, Trandafirul noptii); The Seven Sisters (2014 -2021, Cele sapte surori).