Filtre:
Edituri
 Moscow(3) Stiintifica(3) Philipp Reclam(1)
Pret
An aparitie
19042005
Limba
 Rusa(3) Romana(3) Germana(2)
Coperti
 Cartonate(5) Brosate(3)
Colectii
 Biblioteca Filozofica(1)

Filtrează
Carti Ludwig Feuerbach
Ordonează
Pagina: 1
Carti Ludwig Feuerbach
Despre Ludwig Feuerbach

Ludwig Feuerbach s-a nascut pe 28 iulie 1804 in Landshut, Bavaria, Germania, si a murit pe 13 septembrie 1872 in Rechenberg, Saxonia, Germania. Provenind dintr-o familie de intelectuali, tatal sau era judecator. A studiat teologia la Universitatea din Heidelberg si la Universitatea din Berlin, dar influentele filozofiei hegeliene l-au determinat sa se concentreze pe filozofie in loc de teologie. Initial, Feuerbach a fost un sustinator al idealismului german, dar, pe masura ce si-a dezvoltat propriile concepte, a inceput sa critice religia si filozofia idealista, iar lucrarea sa Esenta religiei a avut un impact considerabil.

Feuerbach a avut o viata personala destul de izolata, fiind marcat de dificultati financiare si de sanatatea fragila in ultimii ani. A fost casatorit si a avut copii, dar s-a confruntat cu dificultati in carierele sale academice, fiind adesea marginalizat de institutiile filozofice si academice ale vremii. Cu toate acestea, influenta sa asupra gandirii filozofice si sociale a fost semnificativa, iar ideile sale au avut un impact puternic asupra ganditorilor precum Karl Marx si Friedrich Engels.

Ludwig Feuerbach a inceput sa scrie si sa publice lucrari filozofice inca din perioada tineretii sale. Prima sa lucrare semnificativa a fost "Gandurile despre religie" (Uber die Religionsphilosophie) publicata in 1830, in care a inceput sa-si exprime ideile critice despre religie, pe care le va dezvolta mai tarziu in lucrarile sale majore. Cu toate acestea, lucrarea care i-a adus celebritatea a fost "Esenta religiei" (Die Essenz der Religion), publicata in 1841, in care Feuerbach argumenteaza ca Dumnezeu nu este altceva decat o proiectie a dorintelor si idealurilor umane, influentand profund gandirea materialista si ateista a secolului XIX.

Feuerbach a colaborat cu diferite edituri germane, dar lucrarile sale nu au fost intotdeauna sustinute de institutiile academice sau de cercurile filozofice ale vremii. A fost adesea marginalizat de autoritatile religioase si politice ale perioadei, care au vazut in ideile sale un atac asupra religiei si autoritatii. Desi a fost influent in cercurile intelectuale din Germania, nu a avut un sprijin semnificativ in viata sa personala si a avut dificultati financiare. La nivel personal, Feuerbach a trait o viata retrasa si modesta, fiind adesea izolat de cercurile filozofice dominante.

Nu se cunosc multe informatii despre viata sa amoroasa, dar, desi a fost casatorit si a avut copii, viata sa personala a fost marcata de dificultati. Totusi, influenta sa intelectuala asupra ganditorilor ulteriori, precum Karl Marx si Friedrich Engels, a fost profunda.

Cele mai importante opere ale lui Ludwig Feuerbach sunt "Gandurile despre religie" (Uber die Religionsphilosophie, 1830), prima lucrare semnificativa in care Feuerbach incepe sa critice religia, subliniind ca religia este o proiectie a dorintelor si nevoilor umane, "Esenta religiei" (Die Essenz der Religion, 1841), lucrarea care l-a consacrat, in care sustine ca Dumnezeu este o reflectare a naturii umane si ca religia este o iluzie bazata pe idealurile si dorintele oamenilor, "Principiul crestinismului" (Das Wesen des Christentums, 1841), in care analizeaza crestinismul si promoveaza ideea ca ceea ce este considerat divin in religie este, de fapt, o proiectie a idealurilor umane, si "Metafizica iubirii" (Die Metaphysik der Liebe, 1833), lucrare in care abordeaza ideea iubirii dintr-o perspectiva filozofica, propunand o viziune materialista asupra acestui sentiment esential. Aceste lucrari au avut un impact semnificativ asupra filozofiei secolului XIX, influentand ganditori precum Karl Marx si Friedrich Engels.

Ludwig Feuerbach a fost vazut de criticii literari si filozofici ca un ganditor provocator, iar operele sale au fost primite cu o combinatie de interes si opozitie. In vremea sa, ideile sale au fost in mare parte respinse de cercurile religioase si filozofice conservatoare, fiind considerat un critic radical al religiei si al traditiilor religioase. Criticii l-au vazut ca pe un eretic pentru perspectiva sa materialista asupra religiei, in care sustinea ca Dumnezeu este o proiectie a dorintelor umane, iar religia nu este altceva decat o iluzie a idealurilor umane. Cu toate acestea, Feuerbach a fost apreciat de filozofii materialisti si de cei care puneau accentul pe gandirea stiintifica si rationala. Ideile sale au avut o influenta considerabila asupra ganditorilor de stanga, precum Karl Marx si Friedrich Engels, care au preluat si dezvoltat conceptele sale in cadrul teoriilor lor despre religie si societate. De asemenea, a fost un precursor al gandirii ateiste moderne si al unei filozofii care punea accent pe umanism si pe intelegerea rationala a lumii. In ciuda criticii aduse de adversarii sai, impactul sau intelectual a fost semnificativ, iar in prezent este recunoscut ca o figura importanta in filozofia secolului XIX, alaturi de Marx si Engels, in dezvoltarea materialismului si a gandirii ateiste.

Opere: "Gandurile despre religie" (Uber die Religionsphilosophie, 1830), "Esenta religiei" (Die Essenz der Religion, 1841), "Principiul crestinismului" (Das Wesen des Christentums, 1841), "Metafizica iubirii" (Die Metaphysik der Liebe, 1833).
Cărți populare scrise de Ludwig Feuerbach: Feuerbach - Esenta crestinismului

sus