Dramaturg și romancier italian, născut într-o familie înstărită, este atras încă din primii ani de liceu de literatură și istorie. După ce urmează cursurile Universității din Palermo, pleacă în Germania unde se specializează în literatură clasică. Trece printr-o serie de evenimente care îl vor marca pentru tot restul vieții, iar de aici își va culege inspirația pentru scrierile de mai apoi. Nu bănuiește la început ce impact va avea prin scrierile sale la nivel internațional, iar surpriza va fi una de zile mari.
Cochetează cu poezia și cu proza scurtă, colaborează cu tot soiul de publicații locale și nu speră că va cuceri faimă internațională. Totuși, își păstrează un jurnal pe care îl va face cunoscut la nivel internațional și arată publicului o serie din cele mai de preț scrieri ale sale.
Astfel, ia naștere una dintre cele mai de preț scrieri ale autorului italian, lucrarea care îi va aduce faima mondială. „Exclusa” este un roman aparte, care prezintă o poveste incredibilă și are în centru o femeie.
Acțiunea se desfășoară în Sicilia, într-o epocă plină de legi și cutume absurde, într-o societate bazată pe patriarhat și în care drepturile femeilor erau aproape inexistente. Eroina lui Pirandello este o femeie tânără, frumoasă, care, după ce este acuzată de adulter, se pomenește exclusă din familie și chiar din comunitate. Marta duce acum o luptă strașnică pentru reintegrare și se lovește de obstacole imposibil de depășit. După ce este nevoită să părăsească căminul conjugal, iar din partea părintelui său primește un refuz categoric, femeia ajunge în stradă.
Virtuțile societății italiene la acea perioadă erau dintre cele mai absurde, iar imaginea pe care o femeie trebuia să o afișeze pentru a fi acceptată în comunitate era aproape utopică. Cumva, autorul dorește să facă o analiză a acelor vremuri și își aduce eroină in prim plan.
Într-o lume guvernată de bărbați, după reguli absurde, incalificabile, injuste, femeile numai se conformează, iar fericirea este un subiect tabu. Scrisorile nevinovate pot deveni dovadă într-o acuzație de adulter, iar o simplă discuție între o femeie și un bărbat este deja un păcat major. Catolicismul se instalase comod pe teritoriul țării, iar capetele încoronate ale Siciliei guvernau cu patos peste o societate oprimată, ascunsă și înfricoșată.
Pirandello are o capacitate de evocare incredibilă și reușește să ne determine să analizăm povestea dincolo de aparențe, să empatizăm cu eroină și să urmărim povestea până aproape de final. Deși nu are o acțiune explozivă, cartea se axează pe partea moralizatoare, pe psihologia grupurilor sociale și pe latura emoțională a eroilor. Astăzi, lucrarea este disponibilă pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Niculescu (1993), Eminescu (1983).