Romancierul francez contemporan care a reușit să uimească cu fiecare roman publicat este Marc Levy. S-a născut pe 16 octombrie 1961 la Boulogne-Billancourt, suburbie a Parisului dintr-un tată scriitor și o mamă, agent imobiliar. La 18 ani se înscrie la Crucea Roșie Franceză în Hauts-de-Seine unde va fi cel ce acordă primul ajutor apoi se mută în biroul de management operațional unde își dă seama că asta este menirea lui. A încercat să țină frâul mai multor firme de informatică și robotică însă niciuna nu a fost cu noroc. În 2000 publică primul său roman, ”Și dacă e adevărat…”, care îl va propulsa în atenția criticilor dar și a tuturor cititorilor, vânzându-se peste 5 milioane de exemplare. Printre cele mai cunoscute opere se numără: ”Prietenii mei, iubirile mele”, ”Hoțul de umbre” și ”În altă viață” pe care le recomandăm pentru serile ploioase.
Pe 14 septembrie 1974, pe coasta Honduras se naște uraganul Pippi. În prima fază pare inofensiv dar la doar 4 zile distanță vântul începe să prindă viteza de 200 km/h. Pe aeroportul Newark o tânără de 20 de ani coboară aglomerată de bagaje dintr-un taxi. Aceasta este gata să se îmbarce pentru o călătorie umanitară în Honduras dar nu înainte de a petrece o ora-două cu iubitul său, Phillip. Toate rugămințile acestuia de a rămâne nu dau roade iar după o serie de amintiri ce i-au emoționat până la lacrimi, Susan ia loc în avionul său iar el se întoarce la meseria de barman.
La destinație uraganul dispăruse, însă lăsase în urmă tsunamiuri de câțiva metri ce s-au năpustit asupra celor puțini supraviețuitori și asupra peisajelor de vis. Susan descoperă pe propria piele ce au însemnat aceste fenomene extreme: cadavre de oameni și animale, cimitire improvizate și o tristețe ce nu poate fi îndepărtată nicicum.
Pe tot parcursul șederii vorbește cu Phillip săptămânal, prin scrisori. Cel mai îmbucurător lucru a fost că a reușit să improvizeze un sat pentru 200 de oameni de care a avut grijă ca de copiii ei. Acolo îl întâlnește pe Juan care a ajutat-o încă din prima clipa și care în perioada Crăciunului a reușit să construiască o casă care să emane doar pace și bucurie. Și Phillip are vești bune: a reușit să ia toate examenele pentru a deveni agent publicitar și a cumpărat un mic atelier de unde să lucreze.
După doi ani cei doi se revăd în sfârșit doar că Susan nu putea fi atât de fericită. După ce și-au consumat lacrimile și fericirea din ochi, ea a trebuit să se întoarcă pentru a-și continua cariera. Furia din ochii lui nu mai are limite dar înghite în sec pentru că cele câteva ore petrecute împreună trec extrem de repede.
Un roman plin de emoții și durere care aduce în scena personaje complexe și situații neprevazute. Încă o dată Levy dovedește ca literatura franceză nu este doar romantică ci și extrem de interesantă.
O adaptare a romanului a fost făcută de regizorul Miguel Courtois în 2008. Aceasta este o miniserie de 4 episoade în care îi regăsim pe Cristiana Reali, Elsa Lunghini și Philippe Bas.