Filtre:
Edituri
 Edinter(1) Junimea(1) Alcor(1) Allfa(1)
Pret
  5 - 10 Lei (1)
An aparitie
19782015
Limba
 Romana(4)
Coperti
 Brosate(4)
Colectii

Filtrează
Carti Marcus Clarke
Ordonează
Pagina: 1
Carti Marcus Clarke
Despre Marcus Clarke

Romancier, jurnalist, poet, editor, bibliotecar si dramaturg australian. S-a nascut la 24 aprilie 1846 (in 11 Leonard Place, Kensington, Londra). A fost singurul copil al lui William Hislop Clarke, avocat la Chancery, si al sotiei sale Amelia Elizabeth, nascuta Matthews. Cunoscut pentru romanul For the Term of His Natural Life (1874. Pentru toata viata), o importanta opera literara a Australiei coloniale. Acesta a fost adaptat in numeroase piese de teatru, filme si intr-o opera populara. In 1862, dupa o cadere fizica, psihica si financiara, tatal a fost mutat la Northumberland House, si a murit acolo aproximativ un an mai tarziu. Baiatul a fost astfel fortat sa renunte la viata de diletant literar care, la 16 ani, fusese asteptarea lui. Nu era pregatit pentru nicio cariera.

In perioada 1858-1862, Clarke a urmat cursurile Cholmeley Grammar School, Highgate, unde a fost certat de director pentru lipsa de interes, iar in ultimul an a fost privat de premiul pentru poezie ca disciplina. Ulterior, insa, el si-a amintit de severitatea doctorului Dyne cu un respect plin de regret. La varsta de 17 ani, a plecat in Australia, unde unchiul sau era judecator de curte de comitat. Dupa ce a lucrat scurt timp ca functionar bancar, s-a dedicat agriculturii pe o mosie indepartata. In 1867, Marcus a inceput sa scrie pentru revista Australian Magazine si sa lucreze ca critic de teatru la Melbourne Argus, marcand inceputul carierei sale in jurnalism si literatura.

In anul 1868 a inceput sa scrie pentru Melbourne Punch, iar un an mai tarziu a scos un ziar de benzi desenate rival, Humbug, care a rezistat doar trei luni.Doi  ani mai tarziu a incheiat un contract cu editorii Australian Journal pentru a scrie un articol despre sistemul de transport penal practicat de guvernul britanic in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Dupa ce a primit un avans, a plecat in Tasmania pentru a-si imbunatati starea de sanatate si pentru a studia, la fata locului, imprejurimile vechilor asezari de condamnati. Rezultatul a fost For the Term of His Natural Life (Pentru toata viata), singura lucrare cu care s-a facut cunoscut in literatura mondiala. A fost publicat pentru prima data ca o serie de ziare. Cartea a fost mult scurtata si imbunatatita, in 1874, si a fost publicata ulterior la Londra, in America, Germania si in multe alte tari.

Autorul australian a scris, de asemenea, The Peripatetic Philosopher (1869), o serie de lucrari amuzante retiparite din The Australasian; Long Odds (1869), un roman, Plot (o drama senzationala produsa cu succes la Teatrul Princess din Melbourne in 1873), precum si numeroase comedii si pantomime, dintre care cea mai buna a fost Twinkle, Twinkle, Little Star (Theatre Royal, Melbourne; 1873). In ciuda succesului sau popular, Clarke a fost implicat constant in dificultati financiare, si de doua ori a fost fortat sa intre in insolventa (1874 si 1881). Dificultatile sale financiare din 1874 l-au fortat sa-si vanda mobila si cele 574 de volume care compuneau biblioteca sa personala.

In 1872, Clarke a fost numit secretar al administratorilor Bibliotecii Publice din Melbourne (cunoscuta acum ca Biblioteca de Stat Victoria), si in 1876 a devenit bibliotecar secundar (asistent). Cu toate acestea, si-a phetrecut cea mai mare parte a timpului in lucrari literare dintre cele mai variate, de la psihologie la pantomima. A fost profund dezamagit atunci cand, in 1880, la moartea bibliotecarului, nu a fost ales pentru a-i succeda in functie. Un an mai tarziu, administratorii i-au cerut demisia din cauza insolvabilitatii sale. Sanatatea sa era precara de mai multi ani, iar aceasta lovitura finala i-a frant spiritul si dorinta de a trai. A murit subit la 2 august 1881.

Opera: Foul Play (1868); For the Term of His Natural Life (1869, Pentru toata viata); The Peripatetic Philosopher (1869); Long Odds (1869); Twinkle, Twinkle, Little Star (1873); Plot (1872); Shoes and Little Boy Blue (1870); Peacocks Feathers (1871); The Happy Land (1880); A Daughter of Eve (1880); Forbidden Fruit (1880).
Cărți populare scrise de Marcus Clarke: Pentru toata viata

sus