Margaret Atwood ajunge rapid în topul celor mai cunoscuți scriitori ai literaturii universale, iar romanele sale vor fi ecranizare în pelicule care se vor bucura de un succes internațional colosal. După succesul romanului „Mireasa hoțomană”, Atwood intră într-un con de umbră, care nu va dura însă prea mult, căci urmează să dea lovitura, în 1996, cu opera „Alias Grace”. Autoarea nu se îndepărtează prea tare de regimul care a consacrat-o, ba din contra își încheagă ideile și tehnicile literare într-o manieră greu de copiat și aproape imposibil de depășit.
Inspirat dintr-o poveste reală, care avea să zguduie Canada secolului trecut, romanul „Alias Grace” este unul fascinant și copleșitor pentru orice cititor. Lucrarea spune istoria lui Grace Marks, a cărei copilărie este marcată de violența fizică a tatălui și de suferințele repetate ale mamei sale. Ajunsă la vârsta adolescenței este nevoită să își stabilească domiciliul în Canada, unde își caută de muncă și ajunge servitoare în schimbul a unui dolar. Când stăpânul casei și o altă servitoare, care avea o relație mai specială cu șeful său, sunt găsiți morți, Grace este acuzată de dublu asasinat. De aici înainte, lucrurile se precipită, iar femeia este condamnată la moarte. Printr-o serie de rugăminți și încercări repetate asupra justiției, Grace este cruțată de la pedeapsa capitală și condamnată la închisoare pe viață.
Romanul este scris și prezentat din perspectiva eroinei, care detaliază cum își petrece timpul în închisoare și cum este acuzată de o crimă pe care, susține ea, nu a comis-o. Aici, departe de ochii lumii, Grace își poartă pedeapsa cu resemnare, însă ridică numeroase semne de întrebare prin comportamentul său. Ascultătoare și resemnată, evlavioasă și întotdeauna de ajutor acolo unde este nevoie, femeia stârnește curiozitatea celorlalte personaje cu care intră în contact. Dincolo de zidurile stabilimentului în care este închisă, se desfășoară realitatea cotidiană, iar lumea trece printr-o perioadă de instabilitate socială și politică fără precedent. Pe alocuri, vocea narativă a personajului este completată de intervențiile autoarei, care dorește să contureze contextul politic în care și-a creat manuscrisul.
Este Grace, într-adevăr, nevinovată? Și, dacă da, care sunt motivele întemnițării ei? De ce ar fi dorit femeia să săvârșească un astfel de act abdominal și cum se face că astăzi este o cetățeancă de bună credință a societății sale? Care este misterul care se ascunde în spatele acestui personaj emblematic? Răspunsurile vor apărea pe parcurs, iar răsturnările de situație ne vor bulversa teribil. Autoarea reușește să construiască un roman excepțional, a cărui valoare va dăinui peste veacuri și ale cărui personaje vor inspira altele de mai târziu. Cartea se vinde masiv în întreaga lume, iar în anticariatul nostru este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: BTB (1998), Leda (2013), Corint (2020).