Marie Haddou – Cum să spui NU acasă, la serviciu, prietenilor, în viața de zi cu zi
Sunt nenumărate situațiile în care un NU spus la timpului ne-ar putea salva din a cheltui bani, a pierde timp sau a avea parte de experiențe neplăcute, care își vor lăsa amprenta multă vreme asupra noastră. Cât de des ai spus da șefului? Cât de des ai amânat un concediu pentru că nu puteai primi ziua liberă, cât de des ai rezolvat și task-urile colegei de birou? Cât de des ai stat peste program? Cu siguranță mulți ați fost în această situați nu o dată și, poate din rușine, poate din empatie, nu ați spus nu la timpul și momentul potrivit.
Aceste situații nu apar doar în viața profesională, ci și în cercul de prieteni, dar și în viața de zi cu zi. Americanii au studiat fenomenul vreme îndelungată, iar concluziile au revelat faptul că unii subiecți sufereau de traume în copilărie sau nu au primit suficientă atenție în adolescență. Prin urmare, ajunși la maturitate, ei nu știu să îi refuze pe ceilalți și ajung să facă compromisuri numai pentru a garanta bunăstarea celuilalt subiect implicat.
Cumva, este logică această abordare. De-a lungul vieții, căutăm să facem lucrurile bine, să oferim exemple pozitive, să ducem mai departe idei și comportamente, să ne facem plăcuți, apreciați, să legăm prietenii și să fim omul pe care ceilalți se poate baza. Vin toate acestea din educație, din bunăvoință? Ei bine, Marie Haddou ne explică că latura emoțională are o implicare uriașă în comportamentul nostru de zi cu zi, în relațiile noastre și în deciziile pe care le luă. Ea pune bazele unui manuscris interesant, care ne învață să depășim anumite aspecte ale vieții și să trecem mai ușor peste astfel de momente stânjenitoare. Fiecare paragraf din lucrare este unul educativ, care are rolul de a ne învăța, pe scurt, să spunem NU. Compromisurile, după cum spune autoarea, sunt menite să ne ajute să ajungem la un acord, să detensionăm o situație, nu să ne simțim obligați să îi mulțumim pe ceilalți.
Astfel, autoarea pune bazele unei scrieri incredibile, un soi de manual cu fel și fel de reguli, care ne vor ajuta nu numai pe partea profesională, ci și în viața noastră privată. E necesar să avem ochi critic adesea, să privim lucrurile din exterior și să observăm cum ne afectează lipsa barierelor dintre viața profesională și cea personală. Așadar, autoarea ne învață să limităm interacțiunile unde numai noi facem compromisuri, să delimităm situațiile de familie de cele profesionale și să învățăm să punem bariere oamenilor. E drept, după ce multă vreme am fost programați să spunem DA aproape mecanic, un NU rostit șovăielnic nu va fi foarte convingător pentru cei obișnuiți cu latura noastră veche. Dar, după cum afirmă Haddou, practica este mama învățăturii.
Cartea este tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională, iar autoarea este cunoscută pentru numeroase manuscrise de acest fel. Pe site, la un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: TREI (2011), TREI (2013).