Numele lui Marin Preda stă astăzi între cele mai cunoscute ale literaturii universale, iar lucrările sale sunt intens studiate în universitățile și școlile europene. Este cunoscut pentru pozițiile sale radicale, pentru realismul crunt al scrierilor sale și pentru capacitatea de evocare extraordinară. În țară este celebru, mai ales, pentru Moromeții, scriere de căpătâi și una dintre cele mai importante lucrări pe care le-a creat. Personajul lui Ilie Moromete este unul complex, plin de calități și defecte, întruchipând imaginea țăranului autentic, venit dintr-o societate predominant patriarhală.
Totuși, romanul “Moromeții” nu este singura lucrare excepțională pe care Preda o oferă audienței sale. Pe lângă multele articole de presă și colosalul roman „Cel mai iubit dintre pământeni”, autorul avea să dea naștere unor lucrări de-a dreptul senzaționale, iar „Imposibila întoarcere” este o scriere fabuloasă, magistrală și plină de metafore reinterpretate. Partizan, iar, apoi, oponent al regimului comunist, Preda nu este atins puternic de cenzura comunistă, vocea sa fiind mai puternică decât orice curent, iar operele sale vor dăinui peste veacuri.
Imposibila întoarcere este o nuvelă deosebită, un soi de jurnal, care cuprinde multiple idei morale ale scriitorului. Scrierea este o frescă a societății comuniste, cumva dusă la extrem de scriitor, iar personajele sunt angrenate într-o luptă cruntă pentru supraviețuire. O analiză minuțioasă a societății comuniste, o incursiune deosebită în timpurile sale, asta propune Preda în scrierea sa deloc voluminoasă. Limbajul folosit va fi simplu și ușor de înțeles de cititor, care va urmări cu sufletul la gură acest jurnal alambicat și plin de metafore atent utilizate. Personajele vin din mai multe categorii sociale și fiecare în parte joacă un rol important în cursul firesc al poveștii imaginate de autor. Deși acțiunea nu este una puternică și lucrurile se desfășoară liniar, profunzimea manuscrisului nu poate fi negată. Golul dintre intelectuali și muncitorime este puternic conturat de scriitor, iar ideile sale despre buna funcționare a unei societăți sunt bine scoase în evidență.
Nebunia veacului este magistral surprinsă, iar Preda, deși este subiectiv, aduce în prim plan o realitate mizerabilă și șocantă. Cartea va fi, în primă fază, supusă unei analize minuțioase, iar regimul va controla atent procesul de editare al acesteia. Târziu, scrierea va ajunge pe piață, iar Preda va fi atacat și adulat deopotrivă. Influențat de Albert Camus și adept al ideilor acestuia, va folosi aici, mai puternic decât în trecut, idei neconvenționale și va da impresia unui catharsis emoțional puternic.
Scrierea va fi tradusă în peste 15 limbi de circulație internațională și va inspira mai mulți scriitori aflați la început de drum. Preda se va bucura de o recunoaștere internațională fără precedent, iar audiența va fi cucerită de manuscrisele sale. Pe site-ul nostru, lucrarea este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Cartex (2004), Curtea Veche (2010).