Marin Preda este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai veacului. Scrierile sale sunt cunoscute pretutindeni și menite să poarte cititorul într-o călătorie incredibilă, înapoi la satul tradițional, la viața de dinainte de modernitate. Primele sale scrieri sunt controversate, iar Preda este un paria. Scrie cu orgoliu, cu patos și cu patimă, iar eroii săi par rupți din realitatea de odinioară, de la glia strămoșească. Scrierea sa cea mai de preț este Moromeții, iar caracterizarea pe care o face personajelor sale ne va cuceri. De asemenea, Niculae Moromete este personajul său preferat, pe care îl întoarce pe toate părțile. El reușește să fie diferit și să aducă în prim plan povești autentice, care zac în trecut și au nevoie de un povestitor. Caracterizările personajelor sale sunt realiste și ne vor șoca. Cumva, poate fi asemănat cu Sadoveanu, iar criticii vor fi intrigați de felul în care reușește să influențeze masele.
Niculae Moromete, fiul lui Ilie Moromete este un ins diferit, un intelectual, care pare prins într-o viață pe care nu și-o dorește. Un băiat special, care nu este destinat păscutului oilor pe câmpia din spatele casei. El duce conflicte interioare puternice și se află într-un puternic conflict cu tatăl său, Ilie, care este obișnuit să dețină controlul absolut asupra celorlalți. Cumva, Moromete vede că fiul său nu este asemenea celorlalți, nici măcar asemenea sieși și caută să își schimbe fiul, să-i transmită valorile autentice populare. Dar Niculae este un idealist, care mărturisește că își caută patria și calea sa. Nu este patriot și nici nu crede în patriarhat, ba mai mult crede în educație aleasă, în cărți și în libertate. Este un visător naiv, cum Ilie îl caracterizează. Dar Ilie se vede pe sine în fiul său, și știe că, dacă nu l-ar fi asprit avariția și lupta cu pământul, ar fi fost la oraș acum, crezând în aceleași idealuri ca și Nicolae.
Cartea aduce în prim plan portretul acestui fiu de țăran, care se opune tradiționalismului și tatălui său. Lucrarea prezentă este plină de trimiteri la opera de bază, Moromeții, iar autorul caută să ne familiarizeze și mai tare cu personajele celei mai pregnante opere ale sale. Pe alocuri, opera devine sensibilă și plină de fel și fel de metafore, care ne amintește de viața de odinioară, de curtea bunicilor, de muncile de la țară. Devenim nostalgici, ne îndepărtăm de modernitatea care atât ne-a acaparat și ne dăm frâu liber imaginației. Povestea lui Preda este, de fapt, a noastră, a tuturor, alegoria pământului, omagiu adus vieții simple, fericirii provenite fin nimicuri.
Scrierea va fi foarte apreciată la nivel internațional, iar numele lui Preda va atinge legenda. Astăzi, el este studiat în liceele și centrele de profil, iar opera sa are o valoare inestimabilă. Este apreciat, controversat, discutat și urât deopotrivă, dar legendar în egală măsură. Preda influențează generațiile de tineri scriitori și aduce o revoluție în materie de literatură. Pe site-ul nostru, opera de față poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (2001), Meridiane (2000), Editura pentru Literatură (1999).