Marin Sorescu este unul dintre cei mai cunoscuți poeți pe care România avea să îi ofere literaturii universale de pretutindeni. Scrierile sale vor fi studiate în ciclul gimnazial din țara noastră, iar cele mai importante poezii ale sale vor fi traduse în mai multe limbi de circulație europeană, fapt ce îi va aduce acestuia recunoașterea internațională.
Membru titular al Academiei Române, Sorescu se remarcă prin originalitate și diversitate, iar subiectele pe care le tratează sunt întoarse pe toate părțile în scrierile sale. Este preocupat de pictură și deschide mai multe galerii de artă în țara noastră. Ulterior, colaborează cu Junimea și cu alte gazete celebre, iar primele scrieri sunt inspirate din oamenii pe care îi întâlnește și din situațiile cu care se confruntă. Pornește într-o descoperire a sinelui și părăsește România pentru ceva vreme, timp în care explorează Italia, Austria și Germania, iar experiențele de aici vor sta la baza altor scrieri remarcabile din palmaresul său bogat. Este atras de filosofie și chiar studiază marii clasici, de la care se inspiră pentru a construi personajele sale de mai apoi.
În lucrarea prezentă, scriitorul este concentrat pe conceptul de nebunie și pe maniera în care aceasta își face loc, treptat, în viața omului comun. Sarcinile zilnice, însingurarea și greutățile zilnice vin ca o povară pe umerii individului simplu, plin de angoase și trăiri contradictorii, care mai de care mai stranii și mai intense.
Cartea explorează trăiri și emoții contradictorii, situații de viață delicate, remușcări și drame interioare pe care eroul le duce cu sine de la o zi la alta. Personajele lui Sorescu sunt dramatice, complexe și pline de emoții. Publicul va fi încântat de maniera în care autorul construiește povești diverse și fel de fel de întorsături de situație, care mai de care mai bizare și mai întortocheate.
Neliniștea domnește peste personajul nostru, iar sufletul său este zbuciumat de fel și fel de gânduri, care nu îi dau pace. Teama de moarte este permanent prezentă, iar angoasele trecutului revin din ce în ce mai puternic. Decorul este sinistru și el, iar acțiunea este susținută și menită să ne inducă o stare de melancolie nefondată. Alături de eroul lui Sorescu, avem parte de o călătorie interioară nebănuită, o incursiune în propriile suflete, o reîntoarcere către noi înșine. Când ne așteptăm mai puțin, lucrurile scapă de sub control, iar emoția pune stăpânire pe sufletele noastre zbuciumate. Nimeni nu este cine pretinde, iar masca suferinței este acum scoasă la iveală.
Scrierea are mai multe înțelesuri, iar personajele sunt într-o rocadă sentimentală fără cale de întoarcere. Sentimente și trăiri vin într-o avalanșă, iar Sorescu știe cum să exploreze universul interior al personajelor sale.
Povestea este plină de farmec, dramatică și emoționantă. Totuși, Sorescu nu a fost și nu va fi niciodată un romantic, căci idealurile sale sunt altele și sunt diametral opuse cu ale visătorilor. El este realist, iar eroii săi sunt asemeni lui. Cartea va impresiona profund elita intelectuală din Europa și va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională.
Pe site-ul nostru, aceasta este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Editura pentru Literatură (2000), Litera (2000).