Despre Marin Sorescu
Doamne, / Ajuta-ma cât mai pot / S-o duc. / Pune ordine-n mine / Împacă-mă cu lumea / și cu minunea vieții. / Scoate-mi din cap / Ideea fixă / Care m-a țintuit. / Fă din subconștientul meu / Un torent de speranță.
Versurile sunt scrise de Marin Sorescu, nascut in ziua ce apare in calendar numai in anii bisecti, pe 29 februarie 1936, in Dolj, la Buzesti. In satul natal face scoala primara, apoi urmeaza liceul Fratii Buzesti din Craiova si Scoala Medie Militara Dimitrie Cantemir din Predeal. In liceu conduce cercul literar Nicolae Balcescu, dand deja dovada de talent in acest domeniu. Isi continua studiile la Facultatea de Filologie, Istorie si Pedagogie a Universitatii din Iasi. In perioada facultatii este liderul Casei de Cultura, scrie poezie si este remarcat. Dupa ce obtine licenta se stabileste in Bucuresti si devine redactor la revista Viata Studenteasca, in care isi si publica poezii, apoi lucreaza la revista Luceafarul. La 28 de ani isi publica lucrarea Singur printre poeti, un volum de parodii, continuand cu multe alte volume de versuri, cum sunt Tusiti, Descantoteca, Sarbatori itinerante, Poezii alese de cenzura, Traversarea sau La lilieci.
Se remarca rapid nu doar ca poet, ci si ca prozator si dramaturg. Doua dintre romanele sale cele mai cunoscute sunt Viziunea vizuinii si Trei dinti din fata. Dintre piesele sale de teatru se pot mentiona Iona, Paracliserul, Matca, lucrarile de acest gen fiind, pentru Marin Sorescu, incarcate de simboluri si avand rol de parabole. Se inspira si din teme religioase, si din teme istorice, aducand o interpretare proprie, marcata de nou si de liber, conventiilor teatrale sau viziunilor si interpretarilor clasice. Scrie proza umoristica si satirica, dar si cronici literare - pentru Usor cu pianul pe scari primeste premiul Uniunii Scriitorilor. Este si traducator, volumul Lirice ingloband creatia literara integrala a lui Boris Pasternak. Scrie si carti pentru copii, celebru fiind textul Unde fugim de acasa?, iar volumul Cirip-Ciorap, aparut in 1993, este ilustrat de scriitor insusi. Talentul sau artistic se manifesta si pe taramul picturii si a avut expozitii personale si in Romania si in alte tari, ca Irlanda sau Franta.
A devenit membru al Academiei Romane in 1991 - corespondent, iar in 1992 - titular. I-au fost oferite premii importante din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, din partea Academiei Romane, dar si din partea Academiei delle Muze din Florenta, Premiul Gottfried von Herder pentru intreaga opera, Premiul Felix Romuliana si a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Literatura din partea Academiei Romane. Marin Sorescu a fost Ministru al Culturii intre anii 1993 si 1995, nefiind membru al niciunui partid politic. A murit pe 8 decembrie 1996, in Bucuresti.