Apărut pentru întâia oară în 1984, romanul lui Mario Puzo va fi primit cu entuziasm pe piața internațională de carte. Urmărind, după cum ne-a obișnuit scriitorul, perioada de glorie a Mafiei siciliene, cartea aduce în prin plan o poveste de viață deosebită. În Italia acelor vremuri, corupția era la orice pas, iar înțelegerile tacite între poliție și mafioți sunt la ordinea zilei. Guvernul de la Roma impune tot soiul de restricții, iar lupta pentru supraviețuire devine acerbă. Hrana se împuținează, oamenii sunt îngropați în datorii, iar instabilitatea politică nu le garantează un viitor prea strălucit. Pe de altă parte, nimeni nu îndrăznește să se opună, să se revolte, căci teama a pus stăpânire pe toți și toate. La 1940 contrabandă cu fel și fel de mărfuri este activitatea principală a gangsterilor, iar tăcerea poliției în fața acestor acte nu face altceva decât să adâncească prăpastia în care se scufundă mulțimea obișnuită.
Turi Guiliano este personajul principal al lui Puzo, un italian curajos, condamnat de autoritățile italiene să își trăiască viața în lipsuri și sărăcie. Când guvernul de la Roma decide raționalizarea hranei și confiscarea bunurilor familiei sale, Turi se opune. De aici pornește o adevărată răfuială între el și poliția locală, o urmărire că în filme și o fugă continuă a personajului principal.
Puzo are darul nemaipomenit de a ne face părtași la lupta personajului principal, de a ne integra în povestea sa și de a ne surprinde cu tot soiul de artificii literare.
Turi devine un erou al comunității sale, dar, în același timp, un fugar. Bărbatul este nevoit să se ascundă, să părăsească Italia și să facă orice îi stă în putință pentru a-și proteja familia. În țara sa însă, Mafia decide, iar Turi a reușit să își facă câțiva dușmani. Urmărit pretutindeni, bărbatul luptă pentru libertate și dreptate. Mario Puzo conturează perfect portretul eroului și pune accent deosebit pe calitățile intelectuale ale acestuia. Romanul are o acțiune susținută, iar intriga este condimentată cu răsturnări de situație la care nu ne-am fi așteptat.
Mai târziu, lucrurile devin din ce în ce mai complicate pentru protagonistul romanului, iar Turi este nevoit să se refugieze în pustietatea munților, numai pentru a scăpa de închisoare. Cartea este structurată în două volume, iar Puzo reușește să ne surprindă la fiecare pas. Finalul nu poate fi anticipat, iar acțiunea explodează la fiecare capitol. Va reuși Turi să scape de cei care îi vor răul? Își va salva bărbatul familia? Va reuși Italia sa iasă de sub aceasta dominație mafiotă și să redevină un stat liber, bazat pe principii democratice?
Puzo oferă răspunsurile în epilogul cărții, iar iubitorii romanelor sale pot găsi mai multe ediții ale romanului „Sicilianul” în rafturile anticariatului nostru. Dintre acestea amintim următoarele: Orizonturi (2018), Nemira (1995).