Despre Mario Vargas Llosa
Scriitorul, jurnalistul si politicianul peruan, candidat la presedintia Perului in 1990, castigatorul al Premiului Nobel pentru Literatura in 2010, pe numele sau complet Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, s-a nascut in 1936, pe 28 martie, in Arequipa, al doilea oras ca marime al tarii natale. Copilaria si-a petrecut-o in Cochamamba, Bolivia, cu mama si bunicii materni. Despre tatal sau a crezut ca e mort, asociind imaginea parintelui sau cu fotografia unui barbat in uniforma de marinar despre care i se spusese ca ar fi fost un erou. Socul de a-si vedea cu adevarat tatal la varsta de 10 ani, un individ violent care-si parasise sotia insarcinata, l-a marcat profund, cu atat mai mult cu cat tatal venise sa-i ia pe Mario pe mama sa de la bunici si sa-i duca cu el in Lima. Trecerea de la mediul cald, matern, in care crescuse pana atunci, la descoperirea fricii, incorectitudinii si violentei domestice a fost tulburatoare. Numele lui de familie il contine si pe cel al tatalui, Vargas, si pe cel al mamei, Llosa.
A inceput sa citeasca cu nesat Alexandre Dumas si Victor Hugo si a facut studii de drept si literatura la Universitatea din San Marcos. In acelasi timp, regimul politic peruan, dictatura lui Manuel Odria, crease un climat politico-social dificil de suportat, la care Mario Vargas Llosa va face referire in cartea sa de mai tarziu, Conversatie la catedrala. Tot restul vietii Llosa a condamnat totalitarismul, lipsa libertatii, sistemele care restrictioneaza initiativa personala, absenta legilor ce le permit celor care obtin forta sa o impuna asupra celorlalti. Intre 1950 si 1951 a fost trimis de tatal sau la Academia Militara Leoncio Prado cu scopul de a-i anihila aspiratiile literare prin disciplina cazona. Revolta lui s-a manifestat nu doar in urmarea carierei scriitoricesti in continuare, ci si in faptul ca s-a casatorit cu Julia Urquidi, cumnata unchiului mamei sale, care era cu 11 ani mai mare decat el si divortata - din aceasta parte a vietii s-a inspirat pentru a scrie Matusa Julia si condeierul. S-a despartit de ea in 1964 si s-a casatorit cu verisoara lui, Patricia, fiica aceluiasi unchi al mamei, care i-a daruit trei copii.
In 1958 a facut o calatorie in jungla Amazonului, perioada care se reflecta in unele dintre cartile lui Mario Vargas Llosa cum sunt Casa verde, Capitanul Pantoja si Serviciul Special, Povestasul sau Visul celtului. Pana la inceputul anilor 1970, considera ca socialismul este solutia vizavi de absenta unei structuri morale si a subdezvoltarii economice ale Americii Latine. Cand, insa, a inteles ca regimul lui Fidel Castro si socialismul, in general, sunt regimuri represive, unde libertatea scriitorului este restrictionata, a inceput sa sustina democratia, piata libera, liberalismul.
Incepand cu 1990, Mario Vargas Llosa a publicat la fiecare doua saptamani un editorial in cotidianul spaniol El Pais, text ce este reprodus ulterior in diverse surse media din lume. In aceste articole isi exprima parerile legate de cele mai importante evenimente politice, culturale si sociale ale momentului. Preda literatura la cateva universitati din SUA si, din 2005, a iesit si pe scena ca actor in piese pe care el insusi le-a scris. In 1976 a avut un conflict cu Gabriel Garcia Marquez, caruia i-a invinetit ochiul stang intr-o altercatie in teatrul din Mexico City. De atunci, cei doi nu si-au mai vorbit niciodata.