A câștigat premiul Nobel pentru Literatură în 2010, Premiul Ierusalim în 1995, Premiul Freedom în 1988 și alte zeci de premii și toată viața sa a fost văzut ca o zeitate. Vorbim despre Mario Vargas Llosa ce s-a născut în primăvara anului 1928 și a copilărit într-un mic orășel din Bolivia împreună cu bunicii săi. Știa că tatăl său este decedat și îl privea cu jind în poze însă la un moment dat s-au întâlnit. Acest moment l-a marcat pentru că trebuia să plece cu el în Lima și nici măcar nu îl cunoștea, dar a fost o inspirație pentru viitoarea sa cariera scriitoricească. Până să ajungă la tatăl său a crescut într-un mediu cald și plăcut iar acolo a descoperit ce înseamnă frica și violența și s-a retras în literatură. A învățat mult și a ajuns la facultatea de drept și literatură din San Marcos, domeniu în care a obținut și licența. Aici a învățat și ce înseamnă politică și toată viața sa a condamnat guvernul din propria țară dar și din afara ei, în conferințe, interviuri sau cărțile sale. Tatăl său l-a obligat să înceapă o carieră milităricească dar el fiind împotriva sistemului s-a răzbunat și s-a căsătorit cu mătușa sa ce era cu 11 ani mai mare. După nici 10 ani divorțează și se căsătorește apoi cu verișoara sa cu care a avut bucuria de a face trei copii. Va începe să scrie din 1959 însă prima carte ce îi va aduce succesul va fi Conversații la catedrală din 1969. Numele său a ajuns de o mare importanță în Peru, mai ales că la un moment dat a și participat la alegerile prezidențiale.
Din 1990 a început să scrie săptămânal un tabloid în publicația El Pais, unde avea voie să de-a frâu liber gândurilor sale.
Romanul "Povestașul" a fost publicat pentru prima dată la editura Seix Barral în anul 1987. În limba română apare la editura Humanitas în 1992, 2003, 2005 și 2010.
După ce autorul a făcut o călătorie în junglă amazoniană în 1958, a simțit că trebuie să își exprime punctul de vedere despre cum absența legilor din junglă a dus la umilirea triburilor. Astfel a apărut discuția dintre două personaje ce încearcă să ajungă la un punct comun cu privire la junglă. Prima parte spune că triburile trebuie lăsate în pace să trăiască așa cum au învățat de la predecesorii străvechi. Opoziția susține că dacă vor continua așa niciodată nu vor reuși să se dezvolte pe plan social-economic și vor fi priviți ca fiind înapoiați. Pentru a-i salva, misionarii și agențiile guvernamentale trebuie să își facă apariția în mijlocul lor însă nu sunt bine primiți. Personajele din carte caută o modalitate de a ajunge acolo și de a se adapta regulilor triburilor pentru a-i învăța despre ceea ce înseamnă societatea modernă. Llosa este și personaj dar și povestitor, iar cele mai ciudate întâmplări i s-au petrecut lui.
Titlul vine chiar din tribul Machiguenga unde persoana ce ducea mai departe cultura din străbuni se numea hablador, adică povestitor. Când autorul întreabă de el, nimeni nu vrea să recunoască că îl știe așa că misiunea sa este de a-l găsi singur. În ziua de astăzi aceștia s-au împuținat grav și să îi mai găsești e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân, dar este uimitor atunci când ies la iveală.