Despre Mark Twain
Pe 30 noiembrie 1835 se nastea, in Florida, SUA, Samuel Langhorne Clemens, fiu al lui John Marshall si al lui Jane, al saselea copil dintre cei sapte ai cuplului, doar trei dintre acesti frati supravietuind pana la varsta adulta. Samuel va muri pe 21 aprilie 1910 in Redding, Conneticut, de angina pectorala. In timpul pe care l-a trait, a lasat lumii, sub pseudonimul Mark Twain, povesti pline de aventura si umor, ca Aventurile lui Tom Sawyer sau ale lui Huckleberry Finn, Un yankeu la curtea regelui Arthur sau Print si cersetor. A fost, de asemenea, tipograf, pilot de vas cu zbaturi, miner, jurnalist, umorist, antreprenor si inventator.
De la 4 la 17 ani, Mark Twain a locuit, cu familia, in orasul Hannibal, situat pe raul Mississippi. Locul acesta ii va fi sursa de inspiratie pentru cartile in care sunt eroi Tom si Huck, un oras insorit, viu, un port plin de activitate, dar si un spatiu de unde nu lipseaurautatea, violenta, saracia, betia, singuratatea sau plictiseala apasatoare. Urmeaza scoala pana la 12 ani, cand e obligat sa-si gaseasca de lucru, odata cu moartea tatalui sau. Devine ucenic tipograf pentru publicatia locala Hannibal Courier, apoi tipograf si ocazional scriitor si editor la ziarul fratelui sau. La 21 ani incepe sa invete sa conduca un vas cu zbaturi, fiindu-i necesari doi ani pentru a-si lua brevetul, in acele vremuri fiind obligatorie cunoasterea extrem de detaliata a cursului raului, intins pe 3200 km, vasele fiind facute dintr-un lemn foarte uscat si nefiind permisa folosirea lampilor pentru luminarea drumului pe timp de noapte. Munca aceasta era nu numai incantatoare pentru sentimentul de aventura pe care-l aducea, dar era si foarte bine platita si aducea pilotului un statut socio-profesional inalt. La inceputul Razboiului Civil e obligat sa renunte la acest serviciu, traficul pe rau fiind inchis. Pleaca in vestul Americii, incercand sa caute metale pretioase in Nevada si California, insa fara succes. Saracit, isi cauta o sursa constanta de venit si devine reporter la un ziar din Virginia, scrie stiri, editoriale, schite si adopta pseudonimul cu care va deveni celebru, semnificatia lui Mark Twain fiind jargonul de pe navele cu aburi pentru 12 picioare de apa.
Mark Twain devine de acum incolo unul dintre cei mai cunoscuti povestitori americani, avand un stil amuzant, familiar, lipsit de pretiozitati, frecvent incarcat de satira. Calatoreste mult, inclusiv in Europa, din toate periplurile sale gasindu-si motive de inspiratie pentru lucrari. Se casatoreste, la 35 de ani, cu Olivia Langdon, fiica unui comerciant newyorkez, mai tanara decat el cu 11 ani, cu care se va muta in Buffalo si impreuna vor avea patru copii. Complexele sale de baiat crescut in vest - in acea perioada estul Americii era zona care dicta mersul cultural al tarii - alaturi de personalitatea sa egocentrica, extrem de ambitioasa, sireata, iritabila, de investitiile nefericite care-i aduc deseori pierderi financiare majore, manat, insa, de dorinta acerba de a se imbogati, dar si de pierderile celor dragi pe care le-a trait in viata, inclusiv a unui fiu si a unei fiice si a sotiei, si, mai ales, a lipsei unor convingeri religioase pozitive, il trimit frecvent in perioade de depresie crunta. Ultimii 15 ani ai vietii ii sunt, oricum, incununati de admiratie publica si de premii oferite inclusiv de prestigioasele universitati Oxford si Yale.