Romanul “Aventurile lui Huckleberry Finn”, în limba engleză, “Adventures of Huckleberry Finn”, de Mark Twain, a apărut în anul 1884, la editura Chatto & Windus din Londra, romanul fiind publicat în primă fază în Europa și Canada, pentru ca în anul 1885 să fie tipărit în Statele Unite, la New York, ieșind de sub tiparul editurii Charles L. Webster.
Romanul a reprezentat și reprezintă o adevărată capodoperă plină de aventuri, povestea fiind cunoscută în toată lumea, iar aventurile personajelor create de Mark Twain fiind rămase în percepțiile tinerilor dornici să trăiască libertatea ca personajele Huck Finn sau Tom Sawyer.
În România, romanul apare la începutul anilor 1940, la editura Cugetarea - Georgescu Delafras, fiind editat în mai multe ediții în format broșat, romanul fiind intitulat “Aventurile și călătoriile lui Huckleberry Finn”. Printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de Editura de Stat pentru Literatura si Arta, 1954, în format cartonat, Editura pentru Literatură Universală, 1969, editura Ion Creangă, 1988, în format broșat sau editura Adevărul Holding, din colecția Adevărul de Lux, 2008, în format cartonat.
Mark Twain, pe numele lui adevărat Samuel Langhorne Clemens, s-a născut la data de 30 noiembrie 1835, în Missouri, Florida, Statele Unite, fiind considerat cel mai mare scriitor American din perioada antebelică.
Samuel Langhorne Clemens, a copilărit, în Missouri, fiind născut într-un hambar, fiu de fermieri locali, Samuel fiind al șaselea copil din șapte, crescut într-o atmosferă dominată de lipsuri, fapt ce a dus ca la vârsta maturității să ajungă doar doi dintre frații săi.
Ca scriitor a dorit foarte mult să sublinieze lipsurile din societate, fiind și o fire umoristică, realizând așadar și o satiră de proporții prin opera sa vastă, a luptat împotriva sclaviei, ignoranței, ipocriziei sau împotriva fanatismului religios care acaparase zone întregi din America secolului al XIX-lea.
Printre cele mai importante opere scrise de marele scritor American putem aminti de “The Innocents Abroad”, 1869, “Old Times on the Mississippi”, 1876, “The Adventures of Tom Sawyer”, 1876 sau “Life on the Mississippi”, 1883.
Romanul “Aventurile lui Huckleberry Finn”, reprezintă continuarea aventurilor din romanul “Aventurile lui Tom Sawyer”, din 1876, fiind proiectate cititorilor aventurile lui Huck Finn, care trăia în același orășel ca și Tom Sawyer, St. Petersburg, cei doi devenind celebri după ce ajutaseră la prinderea unui hoț pe nume Joe Indianul, dobândind în urma acestui fapt o importantă sumă de bani.
Tânărul Huck, copil orfan, este înfiat de o femeie văduvă pe nume Douglas, care încearcă să îi ofere o educație aleasă, însă acesta fiind o fire libertină, nu este obișnuit cu caracterul foarte bun al doamnei Douglas și nici nu se simte bine în hainele elegante pe care i le dă spre purtare.
Huck are o relație foarte bună cu Tom Sawyer, tratându-l cu respect, fiind o persoană educată și având în sânge aventura pe care i-o sugerau cărțile cu pirați, tâlhari și deținuți periculoși.
Nu dorea să știe foarte multe în legătură cu familia, însă în cele din urmă, tatăl său natural apare în peisajul cărții și îi face viața un calvar, acesta încercând să fugă de tatăl său alcoolic, însă în cele din urmă acesta îl răpește și îl sechestrează într-o colibă de lemn în pădure, evadând mai apoi și ducând din nou o viață de hoinar, neîntorcându-se în sânul familiei adoptive care aproape câștigase în instanță acest drept. În timpul acestei evadări se întâlnește pe insula Jackson cu Jim, un sclav care fugise din ferma Watson și cu care să meargă împreună pe o plută spre așa numitele state libere.
Aventurile lui Huck Finn prezintă aspecte tulburi din istoria Americii, fiind publicat cu douăzeci de ani mai târziu, din cauza Războiului de Succesiune, război care punea față în față statele din nord și din sud care aveau ca punct comun problema sclavagismului. Opera lui Mark Twain reprezintă în concepția multora un roman pentru copii, însă încărcătura și tăria evenimentelor pe care autorul le injectează în substratul romanului, duc totul la un nivel mult mai înalt, fiind un adevărat “tratat” pentru abolirea sclaviei.
Romanele lui Mark Twain au fost foarte apreciate și în industria cinematografică, cel mai difuzat fiind “Aventurile lui Huck Finn”(“The Adventures of Huck Finn”), film din anul 1993 în regia lui Stephen Sommers, avându-i în rolurile principale pe Elijah Wood în rolul lui Huck Finn și pe Courtney B. Vance în rolul lui Jim.