Mark Twain este pseudonimul literar folosit de autorul american Samuel Langhorne Clemens.
Născut într-o familie modestă, trăind în sărăcie, Twain este cunoscut drept un optimist incurabil. Își câștigă cu greu existența, având locuri de muncă diverse, dar manifestă interes deosebit pentru literatură și proză. Cu greu este acceptat, la vârsta de 18 ani, ca tipograf la o editură din New York. Ceva mai târziu, întreprinde mai multe călătorii prin diferite colțuri ale lumii și își găsește astfel surse de inspirație pentru romanele ce îi vor aduce recunoașterea internațională. Deși pe plan profesional cunoaște succesul, în viața personală este urmărit de tragedii. Una dintre fiicele sale moare la o vârstă fragedă, iar fratele sau se stinge în urma unei explozii. Este chinuit, de a lungul anilor, de episoade de depresie severă și, mult timp, refuză să scrie.
Probabil cele mai cunoscute opere ale sale sunt „Prinț și cerșetor” și „Aventurile lui Tom Sawyer”. Este interesant de menționat că angoasele care l-au dominat de-a lungul vieții sunt redate inteligent în cele mai cunoscute romane ale sale. Căci, Twain se identifică cu personajele sale și, prin urmare, își spune povestea prin intermediul acestora.
„Aventurile lui Tom Sawyer” este un roman picaresc, apărut pentru prima data in SUA, la Editura American Publishing Company, în 1876. Romanul spune povestea unui copil sărac, născut pe malul fluviului Mississippi. Copil sărman, crescut împreună cu fratele său, năzdravanul Sid, de mătușa Polly, Tom devine rapid favoritul copiilor din întreaga lume.
Autorul prezintă cu umor și iscusință aventurile micului Tom care este pasionat de comori și își dedică mare parte din timp căutând bogății prin satul său.
Când, din întâmplare, este martor al unei crime comise în cimitirul din sat, viața micului Tom ia o întorsătură drastică. Curios din fire, Tom se implică în prinderea făptașului și dă dovadă de mare curaj. Prin urmare, tânărul Tom devine un mic erou al comunității sale, fiind apreciat pentru faptele sale mărețe.
Twain are puterea de a aduce, prin intermediul romanului său, o urmă de nostalgie pe chipul adulților care își retrăiesc copilăria prin povestea lui Tom. De asemenea, autorul îmbină perfect realitatea cu ficțiunea, utilizând metafore și descrieri scurte.
Cartea a fost adaptată pentru numeroase piese de teatru, filme, benzi desenate și jocuri video. La nivel mondial, este cea mai tradusă carte pentru copii aparținând unui scriitor american și una dintre cele mai apreciate.
Este important să amintim faptul că sursele de inspirație pe care s-a bazat Twain au fost desprinse din propria copilăria. Observăm, așadar, că atât „Prinț și cerșetor”, cât și „Aventurile lui Tom Sawyer” aduc în prim plan un protagonist sărac, trăind undeva la marginea lumii. Twain avea să folosească jargonul în paginile romanului, fapt ce avea să ducă la adăugarea cărții sale pe lista operelor interzise.
În anticariatul nostru se găsesc mai multe ediții ale cărții lui Twain, după cum urmează: Tineretului (1964), Ion Creangă (1988/1985), Regis (1999), Flamingo (2002).