Prinț și cerșetor, Un yankeu la curtea regelui Arthur sau Jurnalul unui Adam și al Evei sunt doar trei dintre zecile de lucrări cu care Mark Twain a reușit să captiveze tot globul. A copilărit într-un oraș de pe râul Mississippi ce l-a inspirat mai târziu în povestirile sale. La vârsta de 12 ani tatăl său a decedat și el a trebuit să își caute de lucru și așa a ajuns ucenic tipograf la editura orașului. După ce devine major trebuie să își obțină brevetul de navigat, act pe care de abia îl aștepta pentru a merge în aventură pe râul de 3200 de kilometrii. Pentru o vreme visul său a fost îndeplinit, era bogat și putea să vizite orice își dorea însă Războiul Civil a început și totul a fost spulberat. Nu a mai rămas cu nici un ban și pentru a supraviețui a început să scrie pentru un ziar local. Numele începuse să îi fie cunoscut pentru că vorbea simplu, fara perdea și pe deasupra mai era și amuzant. Decide să încerce să scrie și ceva mai lung și bine a făcut pentru că așa a ajuns spre bătrânețe să fie decorat cu diverse premii.
Cartea pentru copii "Tom Sawyer în strainătate" apare pentru prima dată în 1894 la editura Charles L. Webster & Co. În limba română apar numeroase ediții, trei dintre ele fiind Regis în 2002, Minerva în 2008 sau Ion Creangă în 1970.
Cu toții știm începuturile lui Tom Sawyer, cum el fura gemul mătușii, cum a fost dat afară din biserică sau s-a îndrăgostit pentru prima oară. După ce se întâlnește cu orfanul Huckleberry Finn începe o nouă aventură, se cred pirați, observă cum vânătorii de cadavre jefuiesc un cimitir și scapă amândoi cum pot de școală alături de colegii lor. Așa ajung să vâneze comori în zonă și să o salveze pe bătrâna doamnă Douglas din a fi tâlhărită. După mult chin reușesc să pună mâna pe comoară, aproape 400.000 de dolari în zilele noastre, și Huckleberry este adoptat de femeia ce a salvat-o. Văzându-se cu atâția bani decid să călătorească în Africa dar nu oricum, ci cu un balon cu aer cald. Ajunși acolo trebuie să se lupte din nou dar de data aceasta pentru supraviețuire. Lei, insecte și triburi s-au năpustit asupra lor și singură dorință era să vadă și ei măcar o dată marile minuni ale lumii. Dacă vor reuși sau nu va trebui să aflați singuri pentru că nu vreau să vă stric surpriza.
Chiar dacă este o continuare a cărții principale ce se intitulează "Aventurile lui Tom Sawyer", regizorii de film au decis să o includă adesea în filmele lor. Toate sunt unanime iar cele mai importante dintre ele sunt : cel din 1968 produs de Hana Barbera, adaptarea animată din 2000 și chiar și filmul românesc regizat de Mircea Albulescu din 1968.