Mark Twain este regele romanelor de aventuri, al literaturii pentru copii, al poveștilor nemuritoare. Cunoscut publicului pentru opere precum „Prinț și cerșetor ”, Twain nu încetează să ne surprindă. Cunoscut drept un spirit jovial, glumeț și plin de viață, Twain a ascuns tot timpul depresia care l-a măcinat. Problemele financiare din copilărie, adolescența grea trăită lângă râul Mississippi, încercările repetate de a publica, toate acestea s-au acumulat ca o povară grea asupra scriitorului. Experiența de viață, călătoriile și oamenii întâlniți îi vor servi pentru întregirea operelor sale de mai târziu.
Dacă analizăm atent, scrierile lui Twain au în centrul acțiunii un erou care, deseori, provine din medii defavorizate și duce o luptă grea pentru a răzbi. Rareori personajele întruchipate de scriitor provin din pătura superioară a societății. Treptat, înțelegem că traiul greu din trecut și a pus amprenta asupra carierei scriitoricești. Într-un târziu, Twain găsește succesul și liniștea, dar acestea vor fi umbrite pe parcurs. Dacă în cariera literară lucrurile merg strună, în viața-i particulară se năruiesc rând pe rând. Moartea soției sale, apoi a uneia dintre fiice vor fi elementele declanșatoare ale unui lung episod depresiv, care va culmina cu moartea scriitorului.
„Wilson zevzecul” apare pentru întâia oară în 1893 și este una dintre cele mai apreciate scrieri ale lui Mark Twain. Aici, o dată în plus, scriitorul conturează imaginea Americi dezbinate și lupta fără sfârșit a sclavilor. La 1800 pe malul râului Mississippi nu se petrec prea multe schimbări ori evenimente importante. Aici, într-un târg liniștit, oamenii își trăiesc viața în tihnă, unii ca stăpâni, alții ca servitori. Ura față de rasa neagră nu se domolise, iar moșierii vremurilor exploatau încă oamenii de culoare, femei și bărbați deopotrivă.
Roxy, o femeie de culoare, are ghinionul să fie slujnică în casa patronului său, Tom Driscoll.
Ea are grijă de fiul acestuia, născut în aceeași zi cu propriul său fiu. Cunoscând viața grea pe care o au sclavii pe tărâmuri americane, Roxy pune la cale un plan care va schimba total soarta celor doi prunci. Femeie îi schimbă între ei, astfel stăpânul ajunge în locul sclavului.
Peste ani, cei doi băieți cresc în medii total diferite, împăcați cu soarta care le-a fost hărăzită și fără să bănuiască măcar că lumea lor este o iluzie. Mai târziu, Mark Twain reușește să surprindă publicul cu fel și fel de răsturnări de situație.
Finalul va aduce liniștea, dar oare vor reuși cei doi copii, acum adulți, să își recapete locul? Roxy ia postura arhitectului, ea reușește să creioneze diferit atât viața fiului său, cât și pe cea a progeniturii stăpânului. Nicăieri nu vom găsi o imagine mai puternică și mai realistă a Americii în plin conflict. Lupta pentru libertate este mai strânsă ca oricând, iar culoarea pielii influențează raporturile dintre indivizi. În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Adevărul Holding (2008/2012), Minerva (1982).