Martha Bibescu este renumită pentru scrierile sale nemaipomenite și pentru capacitatea extraordinară de evocare, la vremea la care scrie. Este una dintre cele mai cunoscute autoare pe care țara noastră le-a oferit literaturii universale, dar și una dintre cele mai originale. Se naște la București, dar are origini franțuzești, gazetele și biografiile susținând că ar avea descendenți din familia lui Napoleon Bonaparte. Este una dintre cele mai importante figuri feminine din literatura noastră, iar manuscrisele sale sunt menite să ne determine să vedem viața dincolo de filtre și apariții. Cultă, cunoscătoare a mai multor limbi străine, Martha face parte din elita literară încă din tinerețe. Este apreciată pentru claritatea limbajului său și pentru felul în care își exploatează personajele.
Îți culege inspirația din locurile pe care le vizitează și în care trăiește, făcând adesea drumuri Paris – București, dar și din oamenii pe care îi cunoaște de-a lungul timpului. Momentul definitoriu al carierei sale este o călătorie în Persia, unde are de-a face cu o cultură nouă și înțelege că trebuie să-și scrie toate gândurile pentru a se elibera. Își publică astfel primul volum, în limba franceză și, de aici înainte, va scrie neîncetat. Nu se așteaptă la o astfel de recunoaștere internațională, iubește cu patos noua sa pasiune, dar nu crede că are să facă o carieră în acest sens. Totuși, primele sale încercări literare ajung pe masa elitei Franței de odinioară, iar Martha Bibescu are conexiunile necesare și pasiunea pentru literatură. Scrie cu patos, cu originalitate, cu nerv, se descarcă de emoții, construiește lumi și personaje noi, captivante, care vor viețui până astăzi în lumea literaturii universale.
Izvor este una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale, o lucrare extraordinară despre lumini și umbre, într-o Românie nemaipomenită, care ne va cuceri de îndată.
Lucrarea este una simplă, care ne relatează viața cotidiană în România acelor veacuri. Cumva, Martha Bibescu ne poartă într-o fascinantă poveste despre viață și aventură. Singurătatea unora, fericirea altora, nebunia, zbuciumul veacului, tumultul războiului – toate acestea sunt izvoare de creație pentru autoarea noastră, care reușește să dea naștere unei scrieri magistrale. Ea portretizează o epocă dură, predominant patriarhală, care lasă o amprentă serioasă asupra imaginii femeilor. În Izvor, avem de-a face cu o Martha Bibescu diferită, fragilă, care simte fiecare fragment și trăiește la intensitate maximă fiecare frază pe care ne-o transmite nouă, cititorilor.
Lucrarea va fi foarte apreciată la nivel internațional, fiind tradusă în mai multe limbi străine și menită să ne emoționeze și să ne determine să cercetăm trecutul. Istoria se împletește cu realitatea acelor veacuri, iar frumusețea patriei noastre nu a fost niciodată mai bine evocată.
Cartea este un mix extraordinar dintre clasele sociale ale veacului. Cei bogați și cei săraci viețuiesc împreună într-o societate care îi acaparează întru totul, iar publicul asistă la perioade de decădere și de extaz într-o perioadă complicată din punct de vedere geopolitic. Pe site-ul nostru, cartea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1991), Editura pentru Literatură (2001), Meridiane (2004).