Reprezentant de seama al filosofiei existentialiste, Heidegger este intens preocupat de criza umanista a societatii, de conformismul si standardizarea din lumea occidentala, care anihileaza personalitatile, de sensul existentei si al fiintei. Cea mai cunoscuta lucrare a sa este Fiinta si timp, aparuta in 1927, in care prezinta viziunea asupra existentei drept o deschidere spre lume si o privire dincolo de ziua prezenta, cu certitudinea mortii, lucrarea fiind, in fapt, o analiza asupra sensului vietii. Leaga existenta de recunoasterea notiunii de timp de catre om. Heidegger repereaza in fiinta umana sentimentul ca este aruncat in lume, fara a fi intrebat. De asemenea, el este obligat si sa fie raspunzator fata de ceilalti, insa tot fara a i se cere consimtamantul, ceea ce ar atenua, in fond, responsabilitatea sa. Heidegger nu reuseste sa inteleaga ca salvarea vine din a te implica voluntar in solidarizarea cu semenii, ca iubirea uneste trecutul cu prezentul si viitorul, creand sentimentul comuniunii continue. In plus, exista voci ce sustin ca nici n-ar trebui ca scrierile sale sa sa fie transpuse in ceea ce se considera a fi filosofie, fiind in esenta metafore, Martin Heidegger insusi respingand, de la un punct incolo, asocierea cu filosofia clasica, considerand ca pe linia lui Platon s-a ajuns pe o directie ce a modelat fatal gandirea umana a occidentului si ca ar trebui sa se gaseasca o ramura premetafizica de la care sa plece o restructurare a gandirii moderne. De altfel, filosofia lui nu poate fi considerata un set de rezultate inteligibile, el provocandu-si cititorii sa-si puna intrebari, nu oferindu-le raspunsuri.
Heidegger s-a nascut la Messkirch, in Germania, pe 26 septembrie 1889. Tatal sau era paracliser al bisericii romano-catolice din oras, si, desi, conditiile materiale nu-i erau favorabile, fiul a obtinut, datorita vizibilei sale inteligente, o bursa oferita de biserica pentru a urma scoala mai departe. A intrat la Universitatea din Freiburg si a luat licenta in filosofie in 1913 cu lucrarea Doctrina judecatii in psihologism: o contributie critica pozitiva la logica, apoi lucrarea pentru a obtine dreptul de a preda la universitate tratand activitatea teologului scolastic John Duns Scotus. Martin Heidegger carti. S-a implicat in studiul textelor lui Martin Luther si ale lui John Calvin, ceea ce l-a dus la o criza spirituala ce l-a rupt de catolicism. S-a casatorit in 1917 cu Elfride Petri, care era luterana.
Din 1923, Martin Heidegger ocupa postul de profesor de filosofie la Universitatea din Marburg, iar din 1928 la Freiburg. Intra in partidul nazist al lui Hitler in 1933, ramanand pana in 1945. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial i se interzice sa mai predea, pentru a fi colaborat cu regimul nazist, dar interdictia este ridicata in 1950. In 1952 este pensionat, iar peste doua decenii de la acest moment incepe sa-si publice intreaga opera, ce cuprinde peste 100 de volume. A murit la Freiburg pe 26 mai 1976.