Despre Mary Shelley
Mary Shelley a fost o scriitoare engleza, cel mai bine cunoscuta pentru romanul ei gotic Frankenstein sau pentru Modern Prometeu (1818). S-a nascut la 30 august 1797, la Londra, Anglia. Era fiica filozofului si scriitorului politic William Godwin si a celebrei feministe Mary Wollstonecraft - autoarea The Vindication of the Rights of Woman (1792). Din pacate pentru Shelley, nu a cunoscut-o niciodata pe mama ei; a murit la scurt timp dupa nastere. Micuta Shelley si sora ei vitrega Fanny Imlay, fiica lui Wollstonecraft (dintr-o aventura pe care a avut-o cu un soldat) au ramas in grija tatalui ei, William Godwin. Acesta s-a recasatorit; micuta Mary n-a fost tratata bine de mama ei vitrega, dar a fost apropiata de sora ei vitrega, Claire Clairmont.
In 1814, Mary Godwin a inceput o relatie romantica cu unul dintre adeptii politici ai tatalui ei, Percy Bysshe Shelley, casatorit la vremea aceea. Impreuna cu sora vitrega a Mariei, Claire Clairmont, au plecat in Franta si au calatorit prin Europa. Cand s-au intors in Anglia, Mary era insarcinata cu copilul lui Percy. In urmatorii doi ani, ea si Percy s-au confruntat cu ostracismul, datoriile constante si moartea fiicei lor nascute prematur. S-au casatorit la sfarsitul anului 1816, dupa sinuciderea primei sotii a lui Percy Shelley, Harriet. In 1816 cuplul a petrecut o vara cu Lord Byron, John William Polidori si Claire Clairmont langa Geneva, Elvetia, unde Mary a conceput ideea pentru romanul ei Frankenstein. Familia a parasit Marea Britanie in 1818 in Italia, unde al doilea si al treilea copil au murit inainte ca Mary Shelley sa nasca ultimul si singurul ei copil supravietuitor, Percy Florence Shelley. In 1822 sotul ei s-a inecat in momentul in care barca sa de navigatie s-a scufundat în timpul unei furtuni de langa Viareggio. Ramasa vaduva la 24 de ani, Mary Shelley a muncit din greu pentru a se sprijini pe ea si pe fiul ei.
Ea a scris mai multe romane, printre care Valperga si povestea de science-fiction The Last Man (1826). De asemenea, s-a dedicat promovarii poeziei sotului sau si pastrarii locului sau in istoria literara. Timp de cativa ani, Shelley s-a confruntat cu o oarecare opozitie din partea socrului sau, care a respins intotdeauna stilul de viata boem al fiului sau. Ultima decada a vietii ei a fost afectata de boala, probabil cauzata de tumora cerebrala care urma sa o omoare la 53 de ani, la 1 februarie 1851.