Cunoscut prozator și dramaturg, stabilit la Paris și influențat de curentele filosofice ale veacului său, Vișniec este de-a dreptul remarcabil în scriitura sa. Este atras de filosofie și cultură, iar măiestria sa și-o demonstrează cu piesele de teatru pe care le construiește și le oferă publicului. Adesea, el reușește să ne impresioneze cu pledoariile sale cu tentă politică, despre cultură, dar și despre visul nemărginit al libertății. Este un ins controversat, melancolic și plin de idei, lucrează în colaborare cu mai mulți scriitori și cu mai multe edituri cunoscute, care îl vor omagia de fiecare dată. Parisul este casa sa și locul în care își plasează dramele, iar eroii sunt inspirați din locurile în care a trăit și pe care le-a vizitat de-a lungul vremii. Toate poveștile sale sunt concentrate pe maniera în care autorul își construiește eroii și pe felul în care aceștia interacționează între ei sau se raportează la mediul exterior. Diverse conflicte politice, care marchează perioada istorică respectivă, au rolul de a stârni interesul publicului.
Se inspiră de la marii prozatori ai veacului său, precum Zola, dar rămâne original și plin de idei noi. Este curajos în exprimare și în evocarea evenimentelor, iar scrierile sale sunt preferate de publicul din întreaga Europă. Sparge tipare, dezbină concepte învechite și demontează mitul, aduce teatrul la rang de artă și evocă cu plenitudine dezastre ale lumii de odinioară. Vișniec este un maestru, iar operele sale sunt creații splendide.
Lucrarea de față este foarte cunoscută în patria sa, dar va fi și tradusă în peste 30 de limbi de circulație mondială. Evenimentele evocate se petrec la Paris, într-o vreme chinuită de tulburări sociale nemaipomenite, iar autorul știe cum să-și încadreze frumos personajele. Piesa de teatru căreia îi dă viață autorul este inspirată din existența magistrală a lui Emil Cioran.
Singuratic și genial, Cioran a trăit veacuri la Paris și declara cu înverșunare că acesta este orașul perfect pentru a-ți rata viața. Adesea, avea să își evoce trăirile în eseurile sale lungi și dense și povestea cu patos despre capitala Franței. Vișniec însă nu ne vorbește doar despre Paris, ci face o alegorie interesantă a vieții marelui Emil Cioran, sub forma unei interesante piese de teatru. Acesta evocă cu ardoare vremurile de sărăcie ale personajului săi, neputința sa într-o lume plină de ură și dezbinare, iar cititorul va fi uimit și șocat deopotrivă.
Emoția cu care scriitorul evocă povestea ne va înduioșa, iar Cioran devine eroul nostru favorit. Cumva, suntem cuprinși de nostalgia vremurilor de altădată, iar pledoaria lui Vișniec vine să ne salveze. Istoria se îmbină cu biografia eroului, iar anii de glorie ai Franței sunt anii de glorie ai lui Cioran. Cartea este extraordinară, iar piesa de teatru va respecta întocmai manuscrisul și se va juca cu casa închisă pe mai multe scene ale lumii. Pe site-ul nostru, ea poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Polirom (2010), Univers (2011), Editura pentru Literatură (1990).