Auzim des, cu precădere în ultimii ani, că regula celor 7 ani de acasă nu mai există. Astăzi, mamele aleg să revină la serviciu mai devreme, aleg bone pentru îngrijirea copiilor, ajutate de tehnologie avansată, școli private sau profesori particulari și fel și fel de aplicații inteligente pentru a dezvolta rapid copilul. Totuși, un aspect important este din ce în ce mai neglijat, inteligența emoțională. Cei mici vor și au nevoie de empatie, de protecție și, mai ales, de exemple pozitive. Ce se întâmplă când acestea lipsesc? Ei bine, atunci copilul, care va deveni adult, va dezvolta numeroase lipsuri.
Lipsa de empatie, poate teama de a vorbi în public ori frica de abandon sunt efecte ale unor cauze care se regăsesc în trecutul îndepărtat al adulților, în zilele copilăriei. Astăzi, viața s-a digitalizat, avem aproape tot ce ne dorim la un click depărtare, strângem bani în portofele virtuale, deschidem conturi cu o simplă apăsare de buton, comandăm obiecte și conversăm cu alți oameni prin intermediul internetului. Prin urmare, emoția și realitatea sunt două elemente care devin din ce în ce mai îndepărtate de cei mici.
Elias vorbește despre toate acestea în manuscrisul său și aduce în prim plan numeroase exemple, ca cele de mai sus, argumentându-le pertinent pe fiecare în parte. El nu dorește să creeze o carte de reguli despre maniera în care ar trebui să-i educăm pe cei mici, el vrea să determine societatea să conștientizeze toate aceste efecte negative pe care lipsa unei educații emoționale o poate avea asupra celor mici.
Lipsa afecțiunii, lipsa activităților recreative, lipsa petrecerii timpului cu familia, bunicii sau rudele într-un mediu liniștit; toate acestea aduc traume mai apoi, care vor deveni din ce în ce mai puternice și mai greu de gestionat. De asemenea, cultivarea empatiei este un punct esențial pe care scriitorul caută să-l detalieze pe îndelete. Astfel, pătrundem într-o călătorie plină de descoperiri, care ne va apropia mai mult de acest gen de literatură, iar viziunea autorului este una constructivă și plină de farmec, fapt ce ne va bucura nespus. Lucrarea nu este numai una dedicată copiilor sau părinților, ba dimpotrivă. Este o scriere care poate fi folosită ca material terapeutic pentru vindecarea copilului interior și pentru înțelegerea unor lacune, traume, poate chiar angoase personale. Cartea în sine este una terapeutică, senină și plină de culoare, iar publicul va fi atras de ea.
Ulterior, aceasta va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulați internațională și va servi drept manual de studiu în mai multe centre universitare de renume. Autorul devine din ce în ce mai cunoscut, iar scrierea sa depășește granițele pe care acesta le stabilise, nesperând să aibă atâta succes. Astăzi, cartea este extrem de căutată și de psihologi și cadre didactice, ba chiar de însoțitori ai copiilor cu autism. Pe site-ul nostru, la un click depărtare, e de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2014), Curtea Veche (2014), Humanitas (2017).


sus