Despre Maurice Leblanc
Maurice Leblanc, in intregime Maurice-Marie-Emile Leblanc, s-a nascut la Rouen, Normandia, unde a fost educat la Lycee Pierre Corneille. Dupa ce a studiat in mai multe tari si a renuntat la facultatea de drept, s-a stabilit la Paris si a inceput sa scrie fictiune, atat povesti scurte despre crime, cat si romane mai lungi.
Romanele sale, puternic influentate de scriitori precum Gustave Flaubert si Guy de Maupassant, au fost admirate critic, dar s-au intalnit cu putin succes comercial. In 1870, tatal sau il trimite in Scotia, fugind de razboi. Se intoarce in anul urmator, studiind la internatul Patry si liceul Corneille, unde a fost un elev excelent. In Croisset, unde calatorea frecvent, auzise povesti minunate de la Gustave Flaubert.
Si-a publicat primul roman in 1887, cu putin succes, iar in 1905, la cererea editorului ziarului Je Sais Tout, a publicat o poveste care l-a avut ca personaj pe Arsene Lupin; a avut un succes imediat. Personajul se impune repede. Este diferit de Sherlock Holmes si Raffles. In viata lui Lupin este veselie, optimism si claritate. Se stie curand ca, daca a fost un jaf sau disparitie, vinovatul este Arsene Lupin. Publicarea romanului Arsene Lupin contra lui Herlock Sholmes l-a suparat pe Arthur Conan Doyle, furios sa-i vada pe detectivul sau Sherlock Holmes si pe colegul sau Watson ridiculizati prin personajele parodice Herlock Sholmes si Wilson create de Maurice Leblanc. Gaston Leroux (creatorul lui Rouletabille), precum si Souvestre si Allain (creatorii lui Fantamas) se vor inspira din opera sa.
De asemenea, Leblanc a scris doua romane de fictiune stiintifica notabile: Cei trei ochi (1919), in care un om de stiinta face contact televizat cu venusienii cu trei ochi, si Formidabilul Eveniment (1920), in care un cutremur creeaza o noua masa de teren intre Anglia si Franta.
Leblanc a fost distins cu Legion d’Honneur pentru serviciile sale de literatura si a murit la Perpignan in 1941. A fost inmormantat la cimitirul Montparnasse.