Filtre:
Edituri
 Univers(5) Polirom(3) Gallimard(2) Suhrkamp(2) Rowohlt(2) Didactica si Pedagogica(1) R. Oldenbourg Verlag Muchen(1) Uniunea Scriitorilor(1) Homo Faber(1) Pentru Literatura Universala(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (3)  5 - 10 Lei (3)  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19642008
Limba
 Romana(11) Germana(6) Franceza(2)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate si supracoperta(2) Cartonate(1)
Colectii
 Biblioteca Polirom(3) Folio(1) Meridiane(1) Globus(1) Romanul Secolului XX(1) Corespondenta. Memorii. Jurnale(1) Teatru(1) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Max Frisch
Ordonează
Pagina: 1
Carti Max Frisch
Despre Max Frisch

Dramaturg, eseist si romancier elvetian cunoscut pentru lucrari precum Andorra si Homo Faber. Opera sa este  caracterizeaza printr-o descriere ironica a problemelor cu care se confrunta omul intr-o societate tehnologica. Frisch s-a nascut la 15 mai 1911, la Zurich, si a crescut intr-un mediu conventional al clasei sociale de mijloc. Moartea subita a tatalui sau l-a fortat sa renunte la studiile de filologie si literatura germanica la Universitatea din Zurich si sa devina jurnalist pentru a se intretine pe sine si pe mama sa. A fost corepsondent la un ziar, calitate in care a calatorit pe scara larga.

O misiune pe coasta Dalmatiei a inspirat primul sau roman, Jurg Reinhart: Ein sommerliche Schicksalsfahrt (1934, Jurg Reinhardt: A Summer's Journey), care mai tarziu a fost scurtat considerabil pentru a servi ca portiune initiala a fictiunii in proza extinsa a autorului J'adore ce qui me brule-oder die Schwierigen (1943). Aceste doua naratiuni dezvaluie preocuparea timpurie a lui Frisch fata de tema cautarii adevaratei identitati a omului.

In 1937, descurajat din cauza lipsei de atentie critica, Frisch a jurat ca nu va mai scrie niciodata. Astfel, si-a reluat studiile cu ajutorul unui prieten de familie. A obtinut o diploma universitara in arhitectura, domeniu pe care l-a urmat cu succes dupa serviciul militar (pana in 1954). Unul dintre proiectele sale in calitate de arhitect a fost Parcul de agrement din Zurich. In anul 1939, cand a fost inrolat in armata, a inceput insa sa tina un jurnal, care a fost publicat in 1940 sub numele de Blatter aus dem Brotsack (Pagini dintr-un rucsac).

In anul 1944, incurajat de un critic de drama, Frisch a scris prima sa piesa, simbolica Bin oder Die Reise nach Peking, urmata de baroc Santa Cruz (1944). Anii razboiului si-au pus amprenta asupra dramaturgului, iar productia sa initiala, Nun singen sie wieder (1945) evoca intr-o maniera emotionanta patosul si agonia conflictului.  Als der Krieg zu Ende war (1949), mai conventionala ca structura, trateaza tema recurenta a lui Frisch a responsabilitatii si vinovatiei. Incapacitatea intelectualilor de a expune raul si de a lua atitudine impotriva lui i se pare lui Frisch a fi un factor major in ascensiunea si suprematia nazismului.

Comedia ironica a lui Frisch, Don Juan oder die Liebe zur Geometrie (1953), trateaza criza de identitate a unui rationalist care vrea sa contemple geometria Naturii, dar a carui faima il condamna la rolul de iubit si seducator. Frisch a fost adesea comparat cu Friedrich Durrenmatt, ale carui piese au fost puse in scena in aceleasi teatre. Pentru o perioada au fost prieteni.

In anul 1958, Frisch a fost distins cu prestigiosul premiu Georg-Buchner. In acelasi an l-a intalnit la Paris pe scriitorul austriac Ingeborg Bachmann; relatia lor s-a incheiat la inceputul anilor ’60. Au locuit impreuna la Roma cu Bachmann si in aceasta perioada a scris una dintre cele mai cunoscute piese ale sale, Andorra. Datorita opiniilor sale politice, Frisch a fost supravegheat de serviciile secrete elvetiene. Intr-una dintre lucrarile sale tarzii de proza eseistica, asa-numitul Fragebogen, Frisch a intrebat: „Esti sigur ca esti cu adevarat interesat de conservarea rasei umane, odata ce tu si toti oamenii pe care ii cunosti nu mai traiti?”.

In anii 1980, Frisch si-a impartit timpul intre Elvetia si New York, unde isi cumparase un apartament. In 1986 a fost distins cu Premiul pentru literatura Neustad, iar in urmatorul an a fost invitat sa sustina un discurs in cadrul congresului “Forumul pentru o lume fara arme nucleare si supravietuirea omenirii de la Moscova”, gazduit de Mihail Gorbaciov. In anul 1989 a publicat Schweiz ohne Armee? Ein Palaver (in engleza: Schweiz ohne Armee? Ein Palaver). Aceasta a devenit un bestseller. Frisch a murit pe 4 aprilie 1991, in timp ce se pregatea pentru cea de-a 80-a aniversare. Inmormantarea, pe care Frisch o planuise cu oarecare meticulozitate, a avut loc la 9 aprilie 1991, la Biserica Sf. Petru din Zurich.

Opera: Antwort aus der Stille (1937); Stiller (1954, Eu nu sunt Stiller); Homo Faber (1957); Mein Name sei Gantenbein (1964, Numele meu fie Gantenbein); Dienstbuchlein (1974); Montauk (1975); Der Mensch erscheint im Holozan (1979); Blaubart (1982); Wilhelm Tell fur die Schule (1971) – romane. Nun singen sie wieder (1945); Santa Cruz (1947);Die Chinesische Mauer (1947); Die Chinesische Mauer (1942); Als der Krieg zu Ende war (1949); Graf Oderland (1951); Biedermann und die Brandstifter (1953); Don Juan oder Die Liebe zur Geometrie (1953); Die Grosse Wut des Philipp Hotz (1956); Andorra (1961) – piese de teatru. Triptychon. Drei szenische Bilder (1978); Jonas und sein Veteran (1989).
Cărți populare scrise de Max Frisch: Homo FaberNumele meu fie Gantenbein

sus