Max Gallo este unul dintre cei mai căutați scriitori pe care Franța i-a dăruit umanității. Autor de biografii, de manuscrise istorice, de articole de presă, Gallo este fascinat de istoria patriei sale și reușește să aducă în fața publicului povești nemaipomenite, îmbinări de realitate cu ficțiune, care ne vor cuceri.
Multe evenimente au marcat imaginarul colectiv de-a lungul vremii, iar personaje istorice diverse au influențat cursul istoriei. Caterina de Medici, Napoleon, Francisc I, Henric de Navarra sunt numai câteva nume celebre care ne vor urmări de-a lungul secolelor și ale căror fapte vor schimba soarta lumii pentru totdeauna. Gallo reușește, într-o pledoarie de excepție, să readucă în atenția noastră cele mai importante fapte din istoria Occidentului de ieri și de azi. Lumea închistată a Evului Mediu a adus schimbări multiple, a determinat reforme radicale și a creat personaje de temut, precum Tomas de Torquemada. Ulterior, perioada de tranziție și abolirea Inchiziției ca instituție care controla societatea au fost evenimentele care au readus măcar o urmă de libertate în viețile oamenilor. Vreme de mai multe secole s-au schimbat regimuri, au abdicat regi, s-au pus la cale lovituri de stat fără precedent, s-au dat războaie în numele credinței și s-au abolit instrumente și dogme absurde. Familii nobiliare s-au perindat la conducerea societăților cu spectru larg de influență la nivel european, iar familia de Medici avea să devină una dintre cele mai cunoscute din întreaga lume răsăriteană.
Pe de altă parte, decăderea marilor imperii și formare a ceea ce noi astăzi numim democrație avea să fie un proces lung și de durată. Reforme peste reforme, o goană nebună pentru regăsirea și reinventarea unui trecut mânjit de sânge, toate acestea se vor perinda sub ochii noștri în manuscrisul prezent.
Cartea este o lucrare complexă, structurată în peste 800 de pagini, și care prezintă o Europă fragmentată, care trece prin mai multe perioade de schimbare și care va găsi calea progresului în cele din urmă. Gallo începe cu începutul și ne așterne pe hârtie cele mai importante evenimente de la facerea lumii până la formarea statului autonom. Treptat, ajungem să aprofundăm lectura și să aflăm părerile subiective ale autorului despre o serie de schimbări socio-politice majore.
Autorul reușește să aducă în atenția noastră atât personaje, cât și evenimente și tratează cu seriozitate istoria lumii libere, conducătorii acesteia și goana statelor pentru supremație. Glorioasele imperii ale Antichității au fost acum înlocuite de state autonome, cu diverse forme de guvernământ, care duc o luptă continuă pentru progres și evoluție constantă.
De-a lungul mai multor capitole, Gallo înfățișează istoria, religia, statul și politica și face, cu succes, o rocadă între acestea. Statul și biserica au fost o entitate comună vreme îndelungată, iar aici autorul ne dă exemplu Imperiului Roman și ne vorbește despre dogmele absurde ale Bisericii Catolice.
Chiar și cititorii nepasionați de istorie vor fi surprinși de maniera de evocare pe care o adoptă Gallo și vor răsfoi curioși volumele acestuia. Suntem, așadar, cuceriți de noua perspectivă propusă de francez și devorăm cartea până la final. Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este disponibilă în mai multe ediții: RAO (2006), RAO (2004).