Despre Melanie Klein
Melanie Klein, cea mai cunoscuta pentru munca ei cu copii mici, in care observatiile despre jocul liber ofereau informatii despre viata inconstienta a copilului, ceea ce i-a permis psihanalizarea copiilor de la doi sau trei ani. S-a nascut pe 30 martie 1882 si a murit pe 22 septembrie 1960.
Nascuta Melanie Reizes la Viena, Austria, ambitia ei initiala era sa urmeze scoala de medicina. Ulterior, s-a casatorit cu Arthur Klein, la varsta de 19 ani, a urmat pentru scurt timp Universitatea din Viena si a avut doi copii, Melitta (1904) si Hans (1907). Familia a calatorit frecvent datorita slujbei sotului ei, dar in cele din urma s-a stabilit la Budapesta in 1910. Ea a avut al treilea copil, Eric, in 1914. In timp ce se afla la Budapesta, a inceput sa studieze cu psihanalistul Sandor Ferenczi, care a incurajat-o sa-si psihanalizeze propriii copii.
Din opera lui Klein este inca folosita astazi in psihoterapie, tehnica cunoscuta sub numele de terapie de joc. L-a cunoscut pe Sigmund Freud la Congresul international de psihanaliza din 1918, la Budapesta, ceea ce a inspirat-o sa scrie prima sa lucrare psihanalitica, Dezvoltarea unui copil. Din 1920, ea dezvolta tehnica de psihanaliza prin joc: papusi, masini, animale, creioane, foarfece. Experienta i-a intarit interesul pentru psihanaliza si, dupa incheierea casatoriei in 1922, s-a mutat in cele din urma la Berlin pentru a lucra cu renumitul psihanalist Karl Abraham. Tehnica de joc a lui Klein era opusa credintei Anei Freud, ca psihanaliza nu poate fi aplicata copiilor. Freud a criticat deschis teoriile lui Klein si lipsa unei diplome academice formale.
Klein s-a luptat cu depresia de-a lungul vietii si a fost afectata semnificativ de moartea timpurie a doi frati si de moartea fiului sau cel mai mare in 1933. Ea a scris mai multe lucrari psihanalitice pe aceasta tema, atribuind depresiei unor probleme din copilarie nerezolvate.
Melanie Klein a avut un impact semnificativ asupra psihologiei dezvoltarii, care se concentreaza asupra cresterii umane de-a lungul intregii vieti. Tehnica de terapie a jocului lui Klein este inca folosita astazi pe scara larga. Accentul ei pe rolul mama-copil si relatiile interpersonale asupra dezvoltarii au avut, de asemenea, o influenta majora asupra psihologiei.
Publicatii: Psihanaliza copiilor (1932); Contributii la psihanaliza, 1921-1945 (1948); Naratiunea unei analize a copiilor (1961); Lumea noastra adulta si alte eseuri (1963).