Dacă vă pasionează poveștile pentru copii precum Jim Năsturel și Lukas mecanicul de locomotive sau Povestea fără sfârșit, atunci cu siguranță îl cunoașteți pe Michael Ende. S-a născut în Germania în toamna noiembrie 1929 și a devenit cunoscut datorită talentului său de a scrie povești încântătoare pentru fiecare vârstă. Viața sa nu a fost prea fericită însă. În 1943 a văzut bombardamentele de la Hamburg, nu a reușit să își termine școala la timp din cauza războiului și a fost și trimis în armată. A refuzat totuși și s-a alăturat unei mișcări oarecum legionare și în aceeași perioadă a început să citească poezii ale romanilor pentru că marii clasici erau interziși. Prima sa carte a publicat-o după ce a început să sufere din dragoste, al doilea cel mai mare succes cu ajutorul soției sale iar ultimul după divorțul de cea de a doua soție.
A fost implicat în viața socială și a călătorit adesea în Japonia, astfel gândindu-se că ar trebui să traducă basmele lor în limba germană. Nu a mai apucat pentru că problemele de sănătate și-au făcut apariția și în 1995 a avut propriul sfârșit.
Cartea pentru copii "Lungul drum către Santa Cruz" a fost publicată pentru prima dată în limba germană în 1992, urmând ca în 1995 să câștige premiul Book of the year. În limba română apare la editura Allfa în 2003, apoi la editura Polirom în 2018.
Avem parte doar de 64 de pagini dar de o aventură de neuitat. Hermann este un băiețel ce crește cu doi părinți ce nu îl mai bagă în seamă de când sora lui, Carla, a apărut pe lume. În ultima vreme s-a și îmbolnăvit de pojar așa că toate reflectoarele erau îndreptate exclusiv pe ea. Într-o dimineață Hermann decide să facă fix opusul a ceea ce i se cere și totul se termină cu trântitul ușii la plecare. Era foarte mulțumit de ceea ce făcuse așa că pleacă la școală pe jos, prin ploaie, doar cu visele lui. Se credea erou, spion sau astronaut și cutreiera orașul prin băltoacele ce i se păreau doar ale sale. Are parte de câteva întâmplări ce i-ar fi putut pune viața în pericol dar reușește să treacă peste ele mai ales că era pierdut în noua sa viață imaginară. Ajunge acasă murdar, obosit și cu un început de răceală și se aștepta ca părinții să îl certe pentru cele întâmplate. Ei bine, aceștia l-au alintat ca înainte și devine brusc centrul atenției în locul Carlei. Noaptea, când aproape venise Moș Ene, tatăl său s-a așezat pe fotoliu și a început să îi citească o carte, Lungul drum către Santa Cruz. Care este povestea va trebui să descoperiți singuri pentru că e mai bine să aflați din paginile cărții.