Filtre:
Edituri
 Arthur(11) Polirom(5) Thienemann(3) Univers(3) Allfa(2) Firebird(1) Puffin Books(1) Deutscher Taschenbuch(1) Gustav(1) Stock(1) Dacia(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)  50 - 100 Lei (1)
An aparitie
19732024
Limba
 Romana(22) Germana(5) Engleza(2) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(14) Cartonate(11) Cartonate si supracoperta(5)
Colectii
 Vlad si cartea cu genius(1)

Filtrează
Carti Michael Ende
Ordonează
Pagina: 12
Carti Michael Ende
Despre Michael Ende

Michael Ende a fost un celebru scriitor german care s-a nascut in 1929 in Bavaria. Tatal sau a fost un artist celebru, dar, in al doilea razboi mondial, arta lui a fost pronuntata ca fiind bolnava si devianta. Dupa marele atac asupra Hamburgului, Ende a plecat la Munchen.

El a fost ingrozit de bombardamentul din Hamburg din 1943, pe care l-a experimentat in timp ce il vizita pe unchiul sau patern. La prima ocazie disponibila, unchiul sau l-a urcat intr-un tren inapoi la Munchen. Acolo, Ende a participat la Gimnaziul Maximillians din München, pana cand scolile au fost inchise pe masura ce atacurile aeriene se intensificau si elevii au fost evacuati. Ende s-a intors la Garmisch-Partenkirchen, unde a fost cazat intr-o pensiune, Haus Kramerhof si mai tarziu in Haus Roseneck. Acolo s-a trezit interesul sau pentru poezie. Pe langa faptul ca a scris propria poezie, a inceput sa studieze miscari si stiluri poetice. O buna parte din poezia moderna a fost interzisa la acea vreme, asa ca l-a studiat pe poetul romantic Novalis, care l-a impresionat.

In 1945, tinerii germani de paisprezece ani au fost recrutati in Volkssturm si trimisi la razboi impotriva armatelor avansate. Trei dintre colegii de clasa ai lui Michael Ende au fost ucisi in prima lor zi de actiune. Ende a fost recrutat, de asemenea, dar si-a rupt actele si s-a alaturat unei miscari de rezistenta bavareze fondata pentru sabotarea intentiei declarate de SS de a apara Munchenul pana la „sfarsitul amar”. El a fost curier pentru grup pe toata durata razboiului.

In 1946, scoala in care invatase Ende s-a redeschis, iar el a urmat cursuri timp de un an, dupa care sprijinul financiar al prietenilor de familie i-a permis sa-si finalizeze invatamantul liceal la o scoala Waldorf din Stuttgart. Aici s-a indragostit de o fata cu trei ani mai mare, iar parintii ei i-au finantat sederea pentru doi ani la Stuttgart pentru a-i tine despartiti. In acest moment el a inceput pentru prima data sa scrie povesti. El aspira sa fie dramaturg, dar a scris in mare parte povesti si poezii.

Prima sa carte a fost un succes. A fost un roman pentru copii intitulat Jim Button si Luke the Motor Driver, si i-a adus un premiu pentru cea mai buna carte pentru copii (1961). Cartea Momo a fost de asemenea un succes si a  fost scrisa in anul 1973. Michael Ende a dobandit faima mondiala cu Povestea NeverEnding (1979).

In noaptea de Revelion 1952, Michael Ende a cunoscut-o pe actrita Ingeborg Hoffmann in timpul unei petreceri. Au inceput o relatie care a dus la casatoria lor in 1964 la Roma, Italia si s-a incheiat cu moartea subita a lui Ingeborg Hoffmann, in 1985, dintr-o embolie pulmonara; avea 63 de ani. Hoffmann a influentat-o profund pe Ende. Pe langa asistarea la publicarea primului sau manuscris major, Hoffmann a lucrat cu el la ceilalti, citindu-i si discutand cu el. Hoffman a influentat si viata lui Ende in alte moduri. Ea a incurajat-o pe Ende sa se alature Uniunii umaniste, o organizatie angajata in promovarea valorilor umaniste. Datorita numeroaselor contacte ale lui Ingeborg Hoffmann, Michael Ende a fost introdus intr-o varietate de grupuri de cabaret. 

In 1989 s-a casatorit pentru a doua oara, cu japoneza Mariko Sato; cei doi au ramas casatoriti pana la moartea lui. Din 1977 pana in 1980, Michael Ende si Mariko Sato au lucrat impreuna pentru a produce o traducere germana a zece basme ale scriitorului japonez Kenji Miyazawa. Textul german nu a fost niciodata publicat, dar parteneriatul de lucru s-a transformat intr-o prietenie. Mariko Sato l-a insotit intr-o serie de calatorii in Japonia. Prima calatorie a avut loc in 1977 si a inclus vizite la Tokyo si Kyoto. Pentru prima data, Ende a putut experimenta teatrul Kabuki si Noh si a fost foarte impresionat de drama traditionala japoneza. Michael Ende nu a avut copii.

In iunie 1994, Ende a fost diagnosticat cu cancer la stomac. In urmatoarele cateva luni a suferit diverse tratamente, insa boala a progresat. In cele din urma, el a cedat bolii la 28 august 1995, la Filderstadt, Germania.

sus