Michale Farquar este unul dintre cei mai îndrăgiți editori de la Washington Post și pentru că a observat că are succes a decis că ar fi bine să și scrie câteva cărți. Fiind pasionat de istorie, a ales acesta ca fiind domeniul în care va publica și așa a ajuns celebru în întreaga lume cu lucrări precum Scandaluri regale sau În spatele ușilor închise.
Lucrarea "Secretele monarhilor" a fost publicată pentru prima dată în 2014 la editura Random House. În limba română apare în același an și în 2015 la editura All.
Autorul a fost foarte determinat să scoată în evidență marile defecte ale vechilor țari ruși și ale demult dispăruților împărați romani. Ce nu a luat însă în considerare a fost vremea în care aceștia au trăit, fiecare defect ar fi putut avea motivul lui, așa că haideți să vedem ce a activat realizarea acestei lucrări. Cel mai tragic dintre toți a fost categorizat ca fiind Alexandru al II-lea. În 1861 acesta a dat un decret prin care a eliberat aproape 20 de milioane de sclavi, ceea ce o putem considera o faptă bună, însă la doi ani distanță a apărut Proclamația de Emancipare a lui Lincoln care a provocat reforme ce voiau să aducă înapoi vechiul regim. Așa se face că au fost cinci încercări de asasinare a domnitorului și a șasea dintre ele a avut succes. Al doilea pe listă este Nicolae al II-lea ce făcea parte din puternica familia Romanov. Singura sa problemă a fost că a ascultat de soția sa, Alexandra, ce l-a îndemnat să fie înconjurat de cei mai incompetenți oameni, inclusiv de Rasputin. Asta a dus la asasinarea lor de către ruși și la cedarea imperiului unor oameni ce au îngrozit statul. Ecaterina cea Mare, ce a fost tot un țar rus, a avut o putere de care a abuzat cu cruzime. A hărțuit sexual sute, poate și mii de oameni ce niciodată nu au depus plângere împotriva sa din cauza statului pe care îl avea. Despre Ivan cel Groaznic sau Petru cel Mare nici nu mai are rost să vă spun pentru că doar numele lor inspiră răutate și putere. Cartea se concentrează mai mult pe familia Romanov însă puteți afla detalii picante și despre ceilalți domnitori pentru că fiecare are un capitol dedicat în întregime. Dacă vă pasionează istoria și mai ales cea pe care nu o găsiți în manuale și în cărțile tipice, atunci ați ajuns în locul potrivit.