Michael White este unul dintre cei mai prolifici scriitori pe care literatura universală avea să ni-i ofere. Adesea, White este comparat cu Descartes sau chiar cu Hugo pentru capacitățile sale descriptive extraordinare. Totuși, operele sale sunt diverse și pline de neînțeles, inspirate din vremuri îndepărtate, din culturi originale și de neînlocuit. Lector la Universitatea din Londra, profesor în chimie, avea să dezvolte o pasiune pentru istorie și cultură, dar și o înclinație pentru scris. Deși este născut în Australia, White este atras dintotdeauna de Anglia și petrece bună bucată de vreme aici. Scrierile sale din perioada de început nu vor fi luate în seamă, iar pentru a publica primele manuscrise, duce o luptă grea cu mai mulți editori locali. Colaborează cu câteva gazete și reușește să stârnească interesul publicului de pretutindeni.
Este interesat de titlurile de specialitate, citește enorm și se aventurează în filosofie și cultură veche. Totuși, revine la modernitatea zilelor sale și reușește să își adune ideile într-un manuscris pe care îl va da publicității mai apoi. Scrie 28 de cărți, dintre care unele cu tentă biografică, lucrări de ficțiune și literatură simplă. Este pasionat de personalitatea lui Leonardo Da Vinci și scrie o biografie a acestuia. De asemenea, este atras de ideologia susținută de Niccolo Machiavelli și scrie o lucrare în cinstea acestuia.
“Echinox” este una dintre scrierile cele mai de preț ale autorului nostru, iar publicul va fi încântat să descopere o altă latură a acestuia. Cartea este concepută interesant și reunește surse de inspirație diverse și multiple. O serie de asasinate brutale se produc la Oxford în anul 2006, iar poliția din Marea Britanie nu reușește să elucideze cazul.
Crimele sunt ritualice, pline de subînțeles, iar fotograful Philip, care se implică în elucidarea cazului, este convins că nu sunt pur întâmplătoare. Alături de iubita sa, acesta pornește într-o luptă contra cronometru pentru a elucida cazul. Câteva elemente sunt puse cap la cap încă de la început, iar alte indicii apar pe parcurs. Mintea umană este capabilă de tot felul de jocuri, iar acest ucigaș pare a citi mințile victimelor sale. De aici înainte, scrierea capătă un suspans de nedescris, iar acțiunea se bifurcă când nu ne așteptăm. Personajele sun angrenate într-o luptă contra cronometru, iar autorul are darul de a evoca extraordinar povestea.
Isaac Newton este o figură puternică în Anglia secolului al XV-lea, iar apariția sa în această carte trezește surprinderea audienței. Astfel, suntem prinși între un trecut glorios și un prezent incert, urmărind personajele să elucideze un mister, care pare să dăinuie peste veacuri. Eroii sunt prinși într-o pânză de păianjen fără precedent, iar cititorul urmărește cum istoria se rescrie sub ochii săi.
Cartea este extraordinară, plină de fel și fel de trimiteri către perioade ilustre din trecut, iar autorul are darul de a povesti extraordinar evenimentele la care ne face părtași. Acum, mai puternic ca niciodată, White pictează imaginea unei epoci și uimește audiența cu suspansul și acțiunea romanului său. Finalul este și el neașteptat, plin de necunoscut și menit să ne determine să mai citim și alte scrieri semnate de autorul nostru.
Pe site-ul anticariatului nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2006), RAO (2003).