Scriitor francez contemporan, Michel Houellebecq, ne surprinde cu talentul său literar extraordinar. Cunoscut îndeosebi pentru scrierile sale pline de nuanțe suprarealiste, autorul se remarcă și cu o carieră jurnalistică nemaipomenită. Se naște într-o Franță tulburată de fel și fel de revolte sociale și politice și reușește să atingă faima încă de la prima operă publicată, Extinderea domeniului luptei. Totuși, poate cea mai faimoasă și mai apreciată lucrare pe care ne-o va dărui este intitulată sugestiv Supunere.
Elev al Colegiului de cinematografie, este interesat de arta cinematografică și cochetează cu redactarea unor bogate scenarii de film și teatru, care vor șoca criticii prin originalitate și curaj. Se îndepărtează de a șaptea artă pentru a se dedica întru totul literaturii și reușește să dea dovadă de o forță creatoare nemaipomenită. Are poziții radicale față de credința musulmană și își exprimă fățiș ideile și convingerile în care crede, fapt ce îl atrage într-un scandal mediatic fără precedent. Este achitat în urma procesului intentat de comunitatea musulmană din Franța și câștigă și mai multă notorietate. În apărarea sa, mai multe voci cunoscute vor depune mărturie în procesul cel mai scandalos din literatura franceză modernă. Numele său este legat atât de literatură și cinematografie, cât și de jurnalism și artă dramatică. Un visător realist, Michel Houellebecq încântă și înspăimântă audiența, șochează prin complexitatea personajelor sale și prin discursul său drastic, plin de adevăruri nerostite.
Lucrarea intitulată „Particule elementare” este una dintre cele mai controversate scrieri pe care francezul le oferă literaturii universale contemporane. Roman ecranizat în 2006, stârnește revolta maselor pentru scenele de sex explicite pe care le conține. Ecranizarea obține însă Ursul de Argint, la Berlin, și devine o capodoperă a filmului european. Revenind la carte, trebuie spus că este o lucrare mai mult decât curajoasă, iar Houellebecq îl egalează cumva pe marele erotic Bukowski, însă temele primului sunt cu mult mai complexe.
Manuscrisul apare într-o lume haotică, obligată să se adapteze la un proces de globalizare grăbit, și plină de fel și fel de lacune sociale și emoționale. Criza omului modern este explorată cu o rigurozitate nemaipomenită, iar scriitorul reușește să despartă latura emoțională a personajelor sale de cea pragmatică. Drama omului modern, angoasele sale, temerile care îl urmăresc încă din copilărie și frica de prea mult nou, toate acestea sunt aduse în scrierea care a extaziat publicul francez. Presa din partea locului avea să titreze că personajele lui Houellebecq sunt inspirate din realitatea sa de zi cu zi, iar autorul nu va nega aceste zvonuri.
Romanul este, de departe, o dovadă amplă de curaj, o asumare a viziunilor personale, secrete, expuse fără jenă în fața unui public avid de nou. Criticat pentru scenele de pornografie explicită, de sex, romanul primește critici grave, chiar mama scriitorului fiind unul dintre capetele de acuzare. Este interesant de menționat că s-a vehiculat idea că unul dintre personaje este inspirit chiar de aceasta.
Cartea este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Polirom (2006), Polirom (2012).