Cunoscut scriitor francez, avea să atragă atenția prin scrierile sale realiste și printr-un limbaj direct, pe care nu a îndrăznit niciun scriitor să îl utilizeze. Portretizând viața cotidiană a societății sale, autorul are darul de a evoca atât partea fericită, cât și cea mai puțin colorată a Franței de altădată. Scrie, în primă fază, poezii, dar trec neobservate pe piață.
Totuși, redactează mai multe articole de presă și impresionează prin capacitatea de a evoca realitatea zilelor sale. Se inspiră din oamenii pe care îi întâlnește și reușește să dea naștere unor reale capodopere ale literaturii universale. Personajele sale sunt prinse între două lumi, una reală și una imaginară, iar Houellebecq crează un univers literar plin de metafore și capabil să fascineze audiența.
Cu studii în cinematografie, autorul este, așadar, capabil să reproducă din memorie imagini vizuale de mare impact asupra publicului. Poveștile sale sunt captivante și parcă aduse dintr-un viitor îndepărtat, pline de sens și metafore greu de descifrat. Francezul devine treptat cel mai bine vândut autor și se transformă în sursă de inspirație pentru scriitorii aflați la început de drum.
„Posibilitatea unei insule” este unul dintre cele mai căutate romane pe care le-a semnat Houellebecq. Cartea va sta la baza unei ecranizări de mare succes, pusă în scenă de studiourile de la Hollywood și apreciată de publicul din lumea întreagă. Cartea evocă poveste lui Daniel 1, un personaj ciudat, captiv într-o lume suprarealistă, plin de îndoieli și incapabil să se adapteze. El trăiește eșec după eșec, bucurie după bucurie și este imposibil de înțeles de către cei din jur. Autorul face un joc al memoriei extraordinar și ne trimite într-un viitor în care alte două versiuni ale sale, Daniel 24 și Daniel 25, continuă povestea. Clonele sale, aflate la două milenii de personajul inițial, au rolul de a completa povestea și de a oferi cititorilor un suspans continuu. O întrepătrundere extraordinară a veacurilor, o discrepanță nemaipomenită între omul inițial și cei din viitor, o nebunie literară distopică, o operă plină de contraste, care șochează și surprinde deopotrivă.
Cartea ne descrie diferența dintre omul inițial, cel din trecut, și cel din viitor, plin de complexe, angrenat într-o societate consumeristă, dominată de globalizare și progres constant. Într-o lume plină de tehnologie, care se schimbă permanent, individul cu greu își găsește locul și menirea, ba mai mult rătăcește fără vreun scop.
Autorul dorește să ne arate că liniștea nu trebuie confundată cu fericirea și că omul modern tânjește după prea multe, fără să reușească să le obțină. Cartea este privită drept o lucrare stranie, plină de suișuri și coborâșuri, care surprinde și șochează în același timp.
Cartea este disponibilă pe site-ul nostru în mai multe ediții, dintre care amintim: Polirom (2014), Polirom (2004).