Despre Michel Montignac
Michel Montignac (n. 1944 - d. 22 august 2010) promoterul alimentatiei autohtone franceze, a scris numeroase carti si a construit o afacere bazata pe ideea ca pierderea in greutate depinde de ceea ce mananci, nu de cat mananci.
Nascut in Angouleme, Franta, Montignac a avut un istoric familial de obezitate; tatal sau cantarea 120 de kg. A studiat stiintele politice si a lucrat ca manager de resurse umane, in cele din urma lucrand ca manager de personal pentru filiala europeana a Abbott Laboratories, o firma farmaceutica americana. Acolo a inceput sa caute modalitati de a lupta cu kilogramele. Desi nu a avut pregatire medicala, a folosit lucrari stiintifice pentru a crea o dieta care a impartit carbohidratii in buni sau rai, in functie de indicele glicemic al acestora - cantitatea de glucoza, un zahar, pe care le elibereaza in sange.
Prin impartirea carbohidratilor in doua categorii, buni si rai, cercetarea Montignac, a inteles efectul carbohidratilor „rai”: cei cu un indice glicemic ridicat cresc nivelul de glucoza din sange, ducand la cresterea in greutate prin coaxarea pancreasului pentru a genera insulina, ceea ce duce la conversia excesului de glucoza in grasime corporala. In 1993, el a declarat pentru The New York Times ca „toate metodele traditionale de dieta s-au ridicat la un mit la fel de mare ca si comunismul, si, ca si comunismul, sunt destinate sa se prabuseasca”. El a testat dieta si a slabit 30 de kilograme in trei luni.
Bazandu-se pe propriile experiente si cercetari, Montignac a sustinut ca incercarea de a pierde in greutate prin reducerea consumului caloric a fost un „inselatorie stiintifica” si ca greutatea poate fi controlata prin monitorizarea si selectarea alimentelor pe care le-a mancat. Metoda Montignac l-a transformat intr-o figura controversata. El a explicat cum planul sau de alimentatie este diferit de altele: "Nu exista nicio privare si nu este o dieta. Este mai mult un stil de viata. Este conceput nu numai pentru a ajuta la pierderea in greutate pe termen scurt, ci si pentru a ajuta oamenii sa isi mentina greutatea pe termen lung, sustinand obiceiuri alimentare sanatoase, care pot preveni si bolile."
El a propus ca dieteticienii sa reduca brusc produsele alimentare cunoscute pentru cresterea nivelului de zahar din sange si a elaborat reguli care detaliaza care alimente pot fi consumate cu altele pentru a ajuta digestia.
In 1986 a publicat Dine Out and Lose Weight, care se adreseaza in special directorilor de afaceri care mananca frecvent in oras. A vandut 550.000 de exemplare in Franta. Un an mai tarziu a publicat Eat Yourself Slim ... and Stay Slim!, care, pana in 2005, a vandut peste 16 milioane de exemplare in 40 de tari, inclusiv in Statele Unite, potrivit site-ului sau web. Michel Montignac a murit la 22 august 2010 la o clinica din Annemasse, Franta. Avea 66 de ani si locuia in Juvigny, Franta.
Alte carti publicate: Ma hranesc, deci slabesc. Regimul disociat; Mananc, slabesc si ma mentin; Dieta Montignac pentru femei; 100 de retete si meniuri; Mananc sanatos si raman tanar; Prevenirea bolilor cardiovasculare.