Romanul “Pardaillan și Fausta”, “Pardaillan et Fausta”, în limba franceză, de Michel Zévaco, a apărut în anul 1913, mai întâi în foiletoane în ziarul "Le Matin", unde acesta lucra, pentru ca mai târziu opera să fie tipărită de editura Arthème Fayard, făcând parte din colecția Livre Populaire, acesta fiind volumul cu numărul cinci din ciclul “Cavalerii Pardaillan”.
În România, romanul apare în anul 1950 la editura Tineretului, din colecția Cutezătorii, fiind publicat în format cartonat, iar printre alte edituri care au publicat romanul, putem aminti de editura Ion Creangă, în două serii, 1971 și 1978, atât în format cartonat, cât și broșat, editura AMB, 1990, în format broșat, editura Anymar, 1994, în format broșat sau editura Devadata, 2006, în format broșat.
Michel Zévaco s-a născut la data de 1 februarie 1860, în Ajaccio, capitala regiunii Corsica, din Franța, fiind un însemnat scriitor, ziarist, editor și regizor de film, adept al curentului anti-clerical.
Michel crește într-un internat, anii adolescenței consumându-se în acest mediu, studiile liceale le finalizează în 1878, pentru ca mai târziu să activeze ca profesor pentru scurt timp la vârsta de 20 de ani.
Din anul 1900, începe să scrie, iar primul său roman, “Păcatele familiei Borgia”, se bucură de un real succes, pentru ca, doi ani mai târziu, să creeze celebrul personaj Pardaillan, erou al aventurilor din ciclul Cavalerului cu același nume.
Între anii 1905 și ultimul an al vieții, 1918, scrie romanul "Le Capitan", precum și continuări ale ciclului Pardaillan, însă are de-a face și cu activitatea de regizor, lucrând la câteva filme mute.
Printre cele mai importante opere semnate de Michel Zévaco, putem aminti de “Nostradamus”, 1909, “Puntea Suspinelor”, 1910, în patru volume sau “Clericii”, 1920.
Romanul “Pardaillan și Fausta”, de Michel Zévaco, este un roman istoric, ce face parte din seria “Cavalerului Pardallian”, personaj creat de autor, în secolul al XVI-lea, în timpul domniei regelui Henric al IV-lea.
Seria cuprinde unsprezece volume, care prezintă povestea “Cavalerilor Pardaillan”, în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, cu o acțiune conturată atent, cu personaje puternice și intrigi care păstrează suspansul.
Volumul prezintă confruntarea dintre eroul Pardaillan și prințesa Fausta, care fuseseră salvată de la moarte cu ajutorul Marelui Inchizitor al Spaniei, fiind îndreptată spre conturarea ambiției în ceea ce privește stăpânirea lumii, întorcându-și așadar privirea spre tronul Spaniei.
Aici intervine Pardaillan, care, este nevoit să salveze două perechi de îndrăgostiți amenințațe de dușmanii acestuia, Fausta, Marele Inchizitor și regele Spaniei.
Misiunea Faustei era de a-i înmâna lui Filip al II-lea un document confidențial în care fostul rege al Franței, Henric al III-lea susține că Filip al II-lea este adevăratul succesor la tron, iar în acest timp, cavalerul Pardaillan este împuternicit de Henric al IV-lea să zădărnicească planurile Faustei, în acest fel, acesta să dobânească de la Filip al II-lea recunoașterea în ceea ce privește legitimitatea lui ca rege al Franței, însă toate aceste acțiuni îl vor pune la încercare pe Pardaillan, care va trebui să lupte pentru a scăpa de toate cursele întinse de Fausta, dar și de ale Inchizitorului Espinosa.
Michel Zévaco, fiind și un important regizor de filme mute, a intrat în istoria cinematografiei vremii, odată cu regizarea peliculei “Déchéance”, la care a lucrat în ultimul an al vieții și care a fost pus în scenă în anul 1920, iar printre cele mai importante filme puse în scenă după opera sa importantă, putem aminti de mini seria TV din 1988 “Le chevalier de Pardaillan”, serial regizat de Josée Dayan, avându-i în rolurile principale pe Patrick Bouchitey, în rolul lui Jean de Pardaillan și pe Patricia Millardet în rolul Faustei.