Michel Zevaco, născut pe 1 februarie 1860, în Corsica (Franța), a fost un scriitor și ziarist francez, activist anti-clerical și anarhist. În anul 1900, Zevaco abandonează jurnalismul politic, alegând să se dedice scrierii de romane. Prima sa lucrare, intitulată "Păcatele familiei Borgia", a fost publicată de către Jean Jaures în ziarul "La Petite Republique socialiste". După succesul avut cu primul său roman, Zevaco crează seria "Les Pardaillan" (compusă din "Les Pardaillan", "L'Épopée d'Amour", "La Fausta", "Fausta vaincue", "Pardaillan et Fausta", "Les Amours du Chico", "Le Fils de Pardaillan", "La Fin de Pardaillan", "La Fin de Fausta"), pe care o publică în același ziar. În anul 1889, candidează fară succes la alegerile pentru "Ligue socialiste de Roques". Din cauza virulenței din cuvintele sale, în mijlocul atacurilor anarhiste, Zevaco este condamnat la închisoare, în Sainte-Pelagie.
Acțiunea cărții "Regina blestemată" este plasată în anul 1314, în Paris, atunci când era rege Ludovic al X-lea al Franței, numit și Încăpățânatul. Regina, Margareta de Burgundia, și cele două surori ale sale, Jeanne și Blanche, duceau în secret o viață de desfrâu, Turnul Nesle fiind locul lor predilect pentru a-și petrece timpul în mod plăcut. În acea epocă, consilierii regelui pentru afacerile de stat erau unchiul său Carol, conte de Valois, și monseniorul Enguerrand de Marigny, fost ambasador la Curtea Burgundiei. Acesta din urmă fusese în vremea tinereții amantul reginei cu care avea o fetiță, Myrtille, dar aceasta nu-și cunoscuse niciodată mama și nu știa nici de funcțiile înalte ale tatălui ei. Unchiul regelui, contele de Valois, o sedusese cu ani în urmă pe Anne de Dramans, o tânără de la Curtea Burgundiei, cu care avusese un copil, pe Jehan, cel însărcinat cu uciderea micuțului, Lancelot Bigorne, ezitând în ultimul moment, alegând să salveze copilul. Timpul a trecut, iar Jehan a devenit un bărbat în toată firea, iar Myrtille o tânără încântătoare. Ce doi tineri s-au îndrăgostit, iubindu-se fără a-și cunoaște trecutul apăsător. Ura dintre Enguerrand de Marigny și contele de Valois reprezintă o piedică în calea acestei iubiri. Margareta de Burgundia respinge iubirea lui Filip d'Aulnay, unul dintre prietenii lui Buridan. Ea îl iubește pe Buridan, însă acesta, din păcate pentru ea, rămâne credincios Myrtillei; ura Margaretei crește din ce în ce mai mult, ea știind foarte bine ce trebuie să se întâmple: cei doi trebuie să moară.
Regele Ludovic, bănuind că este trădat, se duce la Turnul Nesle unde găsește unele acte doveditoare, dorind să le citească. Însă, în peisaj apare Filip d'Aulnay, care îi smulge din mâini hârtiile compromițătoare, aruncandu-le în foc. Buridan este de partea sa, deoarece a salvat onoarea femeii iubite, însă Filip este prins de arcașii lui Ludovic, în timp ce Buridan și prietenii săi își găsesc salvarea în Curtea Miracolelor. Condus de Bigorne, regele își găsește unchiul, contele de Valois, închis într-o sală dosnică din Turnul Nesle. Valois, văzându-și nepotul și regele totodată, lăsă să-i scape un strigăt de bucurie, repezindu-se spre Ludovic pe care-l îmbrățișă spunându-i: "Deci a trebuit să vin eu personal să te scap din mâinile Filiștinilor?".
Cartea "Regina blestemată" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: A.P.P. (1992) și Dexon Office (2017).