Unul dintre cele mai căutate şi mai apreciate manuale de psihologie pentru liceu rămâne cel al profesorului Mielu Zlate, retipărit în numeroase ediţii. De altfel, cele mai multe dintre scrierile sale au apărut în mai multe ediţii până în prezent, numele marelui psiholog fiind de referinţă în studiul şi înţelegerea psihicului uman. Dintre cărţile scrise sau coordonate de Mielu Zlate se pot enumera: Introducere în psihologie, Leadership şi management, Psihologia mecanismelor cognitive, Fundamentele psihologiei, Eul şi personalitatea, Tratat de psihologie managerial-organizaţională, Cunoaşterea şi activarea grupurilor sociale, Omul faţă în faţă cu lumea, Psihologia la răspântia mileniilor, Psihologia vieţii cotidiene – toate fiind titluri clasice pentru oricine este interesat de cunoaşterea psihologiei din perspectiva cercetătorilor români.
Mielu Zlate s-a născut pe 2 iunie 1937. Doctoratul şi l-a luat în 1969, avându-l coordonator pe Gheorghe Zapan. A fost profesor universitar, şef al catedrei de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Bucureşti, redactor şef la Revista de psihologie a Academiei Române – instituţie din partea căreia a şi primit două distincţii: Premiul N. S. Aurelian şi Premiul Vasile Conta – şi la Revista de psihologie organizaţională. Mielu Zlate carti. A fost vicepreşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor de Relaţii Publice şi membru al Asocţiai Americane a Consultanţilor Politici. În 2002 a fost numit doctor honoris causa al Universităţii de Vest din Timişoara. S-a remarcat drept un profesionist în domeniul său, unul dintre cei mai exigenţi profesori, dar şi unul dintre cei mai buni.
Psihologul şi profesorul român a murit pe data de 27 martie 2006 în Bucureşti. După slujba înmormântării a fost înhumat în cimitirul Bellu din capitală. Un amfiteatru al Facultăţii de Psihologie îi poartă numele.