Mielu Zlate, fost profesor universitar, șef al Catedrei de Psihologie a Facultății de Psihologie și Științele Educației, din cadrul Universității din București, s-a născut la 2 iunie 1937, în Galați, fiind o personalitate marcantă a vieții științifice românești. Cariera sa universitară a fost încununată cu numeroase distincții, printre care premiile "Petre S Aurelian" (1981) și "Vasile Conta" (1991) ale Academiei Române, în anul 2002 primind titlul de Doctor Honorius Causa al Universității de Vest din Timișoara.
În cartea "Eul și personalitatea", prima ediție fiind publicată în anul 1997, sunt grupate studiile și articolele în patru capitole. Primul capitol cuprinde trei studii consacrate perspectivelor de abordare a personalității modelelor explicativ-interpretative ale caracterului - reprezentând una dintre dimensiunile esențiale ale personalității; cel de-al doilea capitol cuprinde șase studii dedicate unor contribuții teoretico-metodologice în studiul personalității; al treilea capitol reunește patru studii centrate pe investigarea nivelelor funcționale ale personalității - interpersonal și transpersonal; iar cel de-al patrulea capitol este alcătuit din trei studii referitoare la tendințele actuale manifestate în psihologia personalității, mai exact tendința psihologiei personalității de a se deplasa de la studiul "topografiei" personalității la studiul eficienței sale.
Primul capitol al cărții începe cu schițarea celor patru perspective de abordare a personalității - atomistă, structurală, sistemică, psihosocială, simultan cu relevarea implicațiilor lor teoretico-aplicative. În analiza și interpretarea concretă a unei realități, indiferent dacă este vorba de una fizică, umană sau socială, o mare importanță o are concepția, teoria de la care se pornește, care este acceptată și transpusă în practica cercetării sau acțiunii sociale, cu atât mai mult atunci când avem în vedere o realitate atât de complexă și dinamică precum personalitatea umană. În evoluția teoriilor și ideilor asupra personalității umane s-au conturat patru perspective , și anume: perspectiva atomistă - bazată pe descompunerea personalității în elementele sale componente, și pe descoperirea elementului primar, ultim sau constituatului fundamental al acesteia; perspectiva structurală - care pornește de la întreg și de la modul de organizare, aranjare și ierarhizare al componentelor sale în cadrul structurii globale; perspectiva sistemică - care pornește de la interpretarea personalității ca un sistem, ca un ansamblu de elemente aflate într-o interacțiune ordonată; si perspectiva psihosociala - orientată spre surprinderea personalității concrete, așa cum se manifestă în situațiile și conjuncturile sociale particulare.
În cel de-al doilea capitol sunt detaliate studii publicate în anii '87, '88 și '89, referitoare la problematica teoretico-metodologică a personalității, fiind vorba despre două categorii de contribuții aduse în studiul personalității: una vizând concepția asupra personalității și a Eu-lui, iar cea de-a doua amplasându-se în planul instrumentelor de cunoaștere și determinare a personalității și a Eu-lui. În acord cu alți autori, s-a ajuns la concluzia că "nucleul" personalității îl reprezintă Eul fără investigarea căruia nu se poate înțelege nici structura, nici rolul personalității. În urma cu mulți ani, psihologul Gordon Allport spunea că "psihologia personalității ascunde o enigmă teribilă - problema Eu-lui... o teorie completă a personalității nu poate ignora această problemă a naturii subiective a Eului, ci trebuie să o abordeze".
Cel de-al treilea capitol abordează problema nivelurilor personalității. O mare perioadă de timp, personalitatea a fost abordată dintr-o perspectivă aproape exclusiv intrapsihică, în timp, însă, personalitatea a început să se "deschidă" și spre alte dimensiuni decât cele psihice, mai întâi spre dimensiunile biologice și chimice, apărând în felul acesta nevoia de integrare organsmică, conform spuselor lui Julius Seeman, funcționarea optimală a acestor subsisteme ducând la coerență și la maximizarea perfomanțelor întregului sistem.
Cartea "Eul și personalitatea" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în patru ediții, și anume: Trei (1997), Trei (1999), Trei (2002) și Trei (2008).