Eminescu este unul dintre cei mai mari poeți ai României, iar poeziile sale sunt pline de sensibilitate, mister și suferință. Eternul neînțeles al literaturii, Eminescu duce povara geniului cu sine și lasă în urmă o moștenire artistică deosebită. Fiecare vers al său va dăinui peste veacuri, iar biografia îi va fi expusă și analizată de fel și fel de personalități, cărturari și alți intelectuali dornici să-l descopere pe Eminescu cel real, din spatele artei sale.
Cugetările sale sunt extraordinare, pline de farmec și menite să ne poarte în arta și viața sa. În spatele geniului se află creația, catharsisul și nebunia, iar povestea lui Eminescu este fascinantă. Scrie despre iubire, patos, nesiguranță și despre soarta unui geniu neînțeles, care îl reprezintă. Pătrundem în universul eminescian cu putere, cu dorință și nepregătiți, iar descoperirea pe care o vom face ne va cuceri și ne va emoționa. Dincolo de intelectul său, Eminescu este ne poartă departe, în inima sa, ne arată dragostea și decadența, ne poartă într-o călătorie deosebită. El cugetă despre viață și sensul ei, iar lucrarea de față stă drept mărturie a gândurilor sale. Măcinat de o dragoste nebună, care îi domină simțurile, Eminescu fuge de lume adesea și se refugiază în scris. Așa, pe întuneric, la Capșa, scrie vrute și nevrute și nu se ancorează în realitatea veacului în care trăiește.
Cugetările sale sunt magistrale, pline de farmec, iar culorile dragostei sunt evidente. Reflecțiile sale sunt deosebite, iar publicul va parcurge o călătorie plină de însemnătate. Senin sau nu, nostalgic sau melancolic, plin de frustrare sau măcinat de gânduri străine. E drept, demonii lui Eminescu dădeau târcoale încă din tinerețe, dar acum sunt mai acute ca niciodată. Romantismul său este crucial, la fel și pesimismul. Vom descoperi un univers nou, plin de iluzii și reverii stranii, iar lucrarea va intra numaidecât în atenția publicului și a criticilor. Într-o lume plină de obstacole, sufletul curat se păstrează, iubirea dăinuie peste lume și timp, iar Eminescu pare etern. Snoavele sale, imaginile vizuale și auditive pe care le reprezintă, toate acestea ne scot din rutina romantică cu care ne-a obișnuit alți poeți.
Cartea de cugetări va prinde foarte bine la public și va fi tradusă în mai multe limbi străine, iar Eminescu devine universal cunoscut. Povestea din spatele cugetărilor sale este suferința lui însuși, iar nemurirea sufletului său se revarsă în arta pe care o construiește. La Junimea este primit cu brațele deschise, iar versurile sale sunt publicate pretutindeni, interpretate și reinterpretate. Astfel, Eminescu este un erou al versurilor sale, un romantic incurabil, un magician al peniței, un artist al veacului său. Astfel, vom fi mândri să oferim posteriorității astfel de artiști, iar omagierea lor nu va înceta niciodată. Versurile lui Eminescu domină timpul și publicul, iar numele său va ajunge legendar. Deși este cunoscut pentru versuri de tot felul, Eminescu rămâne în istoria imaginarului colectiv pentru nostalgie și iubire. Pe site-ul nostru, cartea de față poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (1999), Meridiane (2001), Univers (1998).