Psihologia este un domeniu de mare interes la nivel internațional mai ales în epoca digitalizării. Astăzi, psihologia ne ocupă mare parte din viață și datorită ei ajungem să citim din ce în ce mai multe tratate de acest tip, ajungem să descoperim traumele ascunse și să ne vindecăm copilul interior. În mod paradoxal, prin psihologie ne vindecăm și reușim să ne adaptăm la viața normală, acaparată de tehnologie și de inteligența artificială. Autorul reușește să dea naștere unei scrieri nemaipomenite, care abordează laturile întunecate și necunoscute ale minții umane.
Cartea apare într-o perioadă complicată și în plină dezvoltare, iar publicul se va raporta diferit la fiecare poveste în parte. Capitolul unu este un soi de culegere de informații tehnice, care ajunge la public cu tot cu explicații revelatoare. Astfel înțelegem realitatea umană, mintea umană și raporturile dintre minte și trup. Lucrarea ia naștere din dorința autorului de a se raporta la inteligența artificială ca parte integrantă din psihicul uman. El ne vorbește despre realități distinctive și despre felul în care indivizii se raportează la alți indivizi pentru a putea lega relații de prietenie de lungă durată.
De asemenea, el ne vorbește despre personalități multiple, despre felul în care acestea pot fi identificate și despre capacitatea umană de a le distinge. Vine cu exemple concrete în acest sens și reușește să ne stârnească interesul cu o scriere fenomenală, care deși este una de specialitate poate ajuta și publicul de rând. Psihologia este o parte fundamentală a vieții, este un ghid după care ne putem întoarce în trecut și putem aplana conflicte interne, putem vindeca și putem obloji răni demult deschise. Fiecare capitol al lucrării ne intrigă, iar autorul are o capacitate de evocare nemaipomenită.
Inteligența este un factor al minții care trebuie antrenat și distins încă din vremurile copilăriei. De timpuriu, omul distinge ce interese are, ce îl pasionează și spre ce drum vrea să se îndrepte. În toate aceste procese intervine psihologia și ajută la luarea deciziilor corecte. În primă fază, nimeni și nimic nu poate deduce procesele psihologice ale copiilor fără o evaluare medicală. Cum bolile precum ADHD, nu pot fi descoperite fără analize prestabilite.
Chiar despre aceste subiecte ne vorbește scriitorul. Despre importanța factorilor psihologici în toate aspectele vieții noastre, de la cele mai nesemnificative, la cele mai importante. În mod paradoxal, cartea este analizată nu numai de oameni de știință, ci și de medici renumiți în psihologie și psihiatrie. Suntem rodul alegerilor noastre – spune scriitorul la un moment dat, iar acest fapt a fost certificat de-a lungul vremii cu exemple concrete. E drept, psihologia merge mână-n mână cu medicina și reușește să ne poarte într-o călătorie plină de descoperiri. Astfel, vom fi încântați de manuscrisul lui Mihai Golu, care ne deschide ușile spre un nou univers – unul complex și contrastant.
La nivel internațional, cartea servește drept material de studiu pentru elevi și studenți, iar autorul este renumit în mediile academice de peste hotare. Pe site, lucrarea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Editura Fundației România de Mâine (2007), Meridiane (2008).