Filtre:
Edituri
 Cartea Rusa(7) Pentru Literatura Universala(5) Tineretului(3) Editura pentru Literatura(3) Foreign Languages(1) Victoriei(1) Cartier(1) Radouga(1) Litera(1) Romhelion(1) Polirom(1) Ex Libris Universalis(1) Univers(1)
Pret
  5 - 10 Lei (4)  10 - 20 Lei (1)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19462015
Limba
 Romana(24) Engleza(1) Franceza(1) [bilingv]Romana si rusa(1)
Coperti
 Brosate(17) Cartonate(9) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Cele mai frumoase poezii(3) Biblioteca pentru toti(2) Clasicii Literaturii Universale(2) Biblioteca Scolarului(1) Biblioteca Polirom(1) Clasicii Rusi(1)

Filtrează
Carti Mihail Lermontov
Ordonează
Pagina: 12
Carti Mihail Lermontov
Despre Mihail Lermontov

Mihail Iurievici Lermontov (n. 3/15 octombrie 1814, Moscova, Imperiul Rus – d. 15/27 iulie 1841, Piatigorsk, Rusia) a fost un scriitor, poet si pictor romantic rus, numit uneori „poetul Caucaz”, cel mai important poet rus dupa moartea lui Alexandru Puskin in 1837 si cea mai mare figura din romantismul rus. Influenta sa asupra literaturii ruse de mai tarziu este inca resimtita in timpurile moderne, nu numai prin poezia sa, ci si prin proza sa, care a intemeiat traditia romanului psihologic rus.

S-a nascut la Moscova intr-o familie nobila respectabila si a crescut in satul Tarkhany (acum Lermontovo din Regiunea Penza). La varsta de trei ani si-a pierdut mama si a fost crescut de bunica sa, Yelizaveta Alekseyevna Arsenyeva, pe mosia sa din provincia Penzenskaya. Frumusetea naturala abundenta a Rusiei, melodiile, povestile populare, traditiile, munca grea fortata a iobagilor, povestile si legendele razvratirilor taranesti au avut o influenta deosebita in dezvoltarea personajului viitorului poet.

Intrucat Lermontov avea o stare de sanatate precara, bunica sa Arsenyeva a intreprins mai multe calatorii in Caucazul insorit pentru un climat si un tratament mai bun la izvoarele minerale. Caucazul l-a impresionat foarte mult pe Lermontov, inspirand o pasiune pentru muntii sai si frumusetea provocatoare.

Temandu-se totusi ca tatal lui Lermontov ar revendica in cele din urma dreptul sau de a-si prelua fiul, Arsenyeva a limitat strict contactul dintre cei doi, provocandu-i tanarului Lermontov multa durere si remuscare. In ciuda rasfatului revarsat asupra lui, el a crescut singur si retras.

La 14 ani, Lermontov a fost dus la Moscova pentru a-si continua educatia. S-a inscris la Universitatea din Moscova, una dintre cele mai bune din Rusia, in 1830. A inceput sa scrie poezie, cu o mare parte din versurile sale timpurii influentate foarte mult de lucrarile poetului britanic Lord Byron.

La un an de la studiile sale universitare, s-a jucat actul final, tragic, al dramei de familie. Fiind ranit profund de instrainarea fiului sau, tatal lui Lermontov a murit. Pentru Mihail a fost o pierdere groaznica, care l-a adus pe tanar in depresie.

Intre 1832 - 1834 a fost cadet la Scoala de Imparati a Garzilor de Cavalerie din Sankt Petersburg, de unde a absolvit in functie de ofiter al garzilor de cavalerie imperiala. El a dezvoltat un spirit otravitor si un umor crud care i-a adus adesea dusmani. Abilitatea lui Lermontov de a desena caricaturi a fost asociata cu capacitatea lui de a pune pe cineva la locul sau cu un pseudonim sau o epigrama. In acea perioada a scris Borodino, un poem dedicat victoriei rusilor asupra lui Napoleon din anul 1812.

Dar anul 1837 a schimbat toate acestea. Cand remarcabilul poet rus Aleksandr Puskin a fost ranit fatal intr-un duel, Lermontov a scris poemul inflamator Moartea unui poet. Liniile finale au acuzat explicit stalpii puternici ai inaltei societati rusesti de complicitate la uciderea lui Puskin.

Duelul sau cu un diplomat francez a dus la al doilea sau exil si la razboiul din Caucaz. In 1839 a incheiat primul si singurul sau roman, Un erou al timpului nostru, cu o redare profetica a unui duel care a facut o paralela cu sfarsitul propriei vieti in iulie 1841. Acest duel a fost, probabil, opera conspiratiei tarului impotriva unui alt gen de rebel. Limbajul taios al lui Lermontov straluceste in capodopere precum: Faleza, Profetul, Visul. O alta scriere a sa, Sacremul sau Demon, ce vorbeste despre un inger care se indragosteste de o femeie muritoare, l-a inspirat pe Anton Rubinstein in scrierea unei opere luxuriante. Boris Pasternak a fost influentat, de asemenea, de liniile fluente ale lui Lermontov, iar Vladimir Nabokov a imitat modelele structurale ale Eroului timpului nostru.

Cărți populare scrise de Mihail Lermontov: Un erou al timpului nostru

sus